Ženski ciklus – što nam poručuje mudrost tijela

Ženski ciklus – što nam poručuje mudrost tijela 2. dio

Unutrašnja mudrost tijela zahtijeva našu pozornost i pronalazi načine da izrazi duboko potisnute potrebe.

Budući da se u našoj kulturi cijeni prvenstveno ono što možemo racionalno razumjeti i potkrijepiti znanstvenim dokazima, mnoge su žene često sklone zanemariti ovakav način primanja dubokih, intuitivnih informacija.

Ono što se događa kao posljedica takvog automatskog blokiranja, potiskivanja i zanemarivanja informacija koje primamo tijekom druge polovice ciklusa, je da se iste mogu ponovno vratiti u obliku PMS-a ili izraženih tegoba u razdoblju menopauze. Time unutrašnja mudrost tijela zahtijeva našu pozornost i pronalazi načine da izrazi duboko potisnute potrebe.

Tijelo nam glavoboljom, grčevima i ostalim simptomima na tjelesnoj razini privlači pažnju kako bismo pogledale u ono što je skriveno na nesvjesnoj razini i što žudi za izlaskom u vanjski svijet. Može se reći da će, u mjeri u kojoj je izgubila kontakt sa skrivenim dijelovima sebe, žena osjećati manje ili više izražene predmenstrualne tegobe.

Dr. Christiane Northrup, u svojoj knjizi Žensko tijelo, ženska mudrost navodi kako su istraživanja pokazala da je u razdoblju prije menstruacije aktivnija desna strana mozga koja se povezuje s intuitivnim znanjem, kao i da je komunikacija između dvije polovice mozga u to vrijeme također pojačana. To je biološka osnova za bolji pristup unutarnjem znanju i moć promjene stvari na bolje, upravo u predmenstrualnoj fazi kada granice između svjesnog i nesvjesnog, vidljivog i nevidljivog postaju manje izražene, a na površinu izlaze problemi kojih žena inače nije svjesna i nisu joj dostupni tijekom drugih razdoblja.

Neka ovo bude poticaj ženama da počnu slušati poruke tijela i duše i vjerovati u njihovu važnost. Povećanu osjetljivost koju žena osjeća u dane prije i za vrijeme menstruacije valja razumjeti kao pojačanu darovitost za dublje uvide i put za ponovno uspostavljanje kontakta sa svojom istinskom mudrošću.

AutorAnja Grubiša

http://www.shiatsu-iris.com/o-meni.html

Share this Post