maticna mlijec

Zdravstveni učinci matične mliječi – 1.dio

Danas se matična mliječ intezivno istražuje, te su mnoge pretpostavke njene ljekovitosti i znanstveno potvrđene.

 Osim što se rabi kao kozmetički i prehrambeno-dijetni dodatak, dokazalo se da ima i biostimulativni te regenerativni učinak na ljudski organizam. Spektar korisnoga djelovanja matične mliječi na oporavak organizma te prevenciju mnogih bolesti temelji se na njenom iznimnom kemijskom sastavu i prirodnom podrijetlu.

FUNKCIONALNA NAMIRNICA

Danas se sve više koristi pojam „funkcionalne hrane“, pod kojim se podrazumijeva sva hrana s biološki aktivnim djelovanjem koja pomaže očuvanju zdravlja, sprječavanju i pomoćnom liječenju bolesti. Funkcionalna hrana preko svojih bioloških aktivnih sastavnica pomaže u održavanju homeostaze organizma, održavanju ravnoteže razine biološki važnih tvari u organizmu, primjerice hormona, vitamina, aminokiselina i dr., te u održavanju mikroflore probavnog sustava i količine slobodnih radikala – glavnih uzročnika mnogih kroničnih patoloških stanja i bolesti.

Funkcionalna hrana može biti prirodna izvorna namirnica ili dobivena uklanjanjem ili izmjenom jedne ili više sastavnica iz neke namirnice.

Među prirodne  namirnice koje se svrstavaju u grupu funkcionalnih namirnica je hrana podrijetlom iz pčelinje košnice: med, propolis, pelud i matična mliječ.

ŠTO JE MATIČNA MLIJEČ?

Matična mliječ jedan je od najcjenjenijih i najvrjednijih pčelinjih proizvoda te se kao priznata funkcionalna namirnica osim u prehrani, dijetetici i kozmetici koristi i u medicini kao ljekoviti pripravak.

Mliječ je izlučevina posebnih žlijezda koju pčele koriste za hranjenje matice i ličinki. Tri su tipa mliječi: radilička mliječ, matična mliječ i trutovska mliječ. Mliječ je bijele boje, kiselog pH (4,5 do 5,0) i specifična okusa. U matičnoj mliječi ima deset puta više pantotenske kiseline, biopterina i neobiopterina nego u radiličkoj i trutovskoj mliječi-što je i čini izrazito djelotvornom.

Zdravstveni učinci matične mliječi – 1.dio

Jeste li znali da nastanak različitih vrsta i rodova pčela ovisi o vrsti hrane a ne genetskom materijalu?

Sve su ličinke u pčelinjoj zajednici jednake. Pčele ih po nekoj „tajnoj šifri“ hrane različitom vrstom mliječi. Dokazano je da razvoj matice, trut ili radilice iz jajašca ne ovisi o genetskim razlikama nego o hrani kojom se hrani ličinka.  Za razvoj matice iz ličinke zaslužna je upravo matična mliječ s kojom je hrane pčele kao i posebna pažnja koja se poklanja samo matici već u fazi zametka, a i kasnije kada se izleže. Diferencijaciju pčelinje ličinke u maticu potiče protein rojalaktin, sadržan  u matičnoj mliječi. Rojalaktin povećava veličinu tijela i razvoj jajnika i skraćuje razvojno razdoblje pčela.

Konzumacijom matične mliječi mogu se polučiti odlični rezultati u očuvanju zdravlja, ali i pomoći pri liječenju brojnih bolesti, među kojima su bolesti imuniteta, dijabetes, crijevne bolesti i tumori.

Pročitajte detaljnije o zdravstvenim učincima Matične mliječi u slijedećem nastavku.

Autor: wellness.hr

Podijeli članak s prijateljima