funkcionalna hrnaa

Što je to funkcionalna hrana?

Niskokalorični funkcionalni napitci ključni su segment razvoja  brzorastućeg tržišta funkcionalne hrane, na kojem bi primjena prirodnih sladila trebala zauzeti izuzetno važnu poziciju.

Pojam funkcionalna hrana prvi je puta uveden u Japanu 1980. godine i Japan je prva zemlja koja je zakonskom regulativom definirala funkcionalnu hranu. Do 2001. godine Japan je registrirao čak 271 različiti prehrambeni proizvod FOSHU statusa (Food for Specified Health Use).

Funkcionalna hrana je osmišljena u svrhu smanjivanja rizika od specifičnih bolesti kao što je karcinom, bolesti srca i krvnih žila, osteoporoza i mnoge druge.

Opće prihvaćena definicija funkcionalne hrane u znanstvenim krugovima je: „funkcionalna hrana je ona koja sadrži bioaktivne sastojke za koje je znanstveno utvrđeno da imaju povoljno djelovanje na zdravlje ljudi”.

Funkcionalne namirnice nastaju uklanjanjem određenih sastojaka i dodavanjem sastojaka kojih u namirnici nema dovoljno ili ih uopće nema. Kreiraju se tako prehrambeni dodaci u cilju zamjene ili smanjenja udjela masti i šećera, što se povezuje s prevencijom kardiovaskularnih bolesti.

ŠTO SADRŽE FUNKCIONALNE NAMIRNICE?

Do sada je velik broj funkcionalnih proizvoda u raznolikim oblicima uveden na tržište. Mnogi od njih sadrže karakteristične funkcionalne sastojke kao što su dijetalna vlakna, peptidi i proteini, prebiotici i probiotici, bioaktivni sastojci i antioksidansi, polinezasićene masne kiseline, vitamini, minerali, kalcij, željezo.

U funkcionalnoj hrani se nalaze aktivni sastojci koji su dovoljno istraženi i kojima je dokazana učinkovitost i neškodljivost te mogu biti nosioci zdravstvene tvrdnje koju odobrava mjerodavno tijelo.

Neki od pozitivnih primjera funkcionalnih proizvoda na tržištu su primjerice fermentirani mliječni napitci s dodatkom probiotičkih bakterija i neprobavljivih vlakana (prebiotika), napitci obogaćeni antioksidansima i folnom kiselinom, juice od naranče obogaćen kalcijem za čvrste kosti ili biljnim sterolima koji povoljno djeluju na razinu kolesterola. Ti proizvodi rezultat su čvrstih znanstvenih dokaza iza kojih stoji velik broj znanstvenih studija koje su dokazale povoljno djelovanje na zdravlje.

ŠTO SU TO FUNKCIONALNI NAPITCI?

Na globalnoj razini najveći je porast broja funkcionalnih napitaka budući da su oni prepoznati kao najbolji medij za funkcionalne sastojke. Tržište funkcionalnih napitaka obuhvaća veliku paletu proizvoda, od energetskih  do biljnih infuzija, voćnih sokova, mliječnih proizvoda, smoothieja (svježe iscijeđeni sokovi od voća i povrća) i sl. Niskokalorični funkcionalni napitci ključni su segment razvoja  brzorastućeg tržišta funkcionalne hrane, na kojem bi primjena prirodnih sladila trebala zauzeti izuzetno važnu poziciju. Prirodna sladila su niskoenergijska, nekariogena, njihov dodatak ne mijenja svojstva proizvoda, a imaju i izražena antioksidacijska svojstva. Dakako, područje razvoja funkcionalnih prehrambenih proizvoda različitih regija svijeta ovisi i o prehrambenim navikama stanovništva.

Autor: Wellness.hr

Foto by: citymagazine.rs

Share this Post