Meso prije stavljanja na roštilj ostavite dva sata na sobnoj temperaturi, savjetuje chef Marko Palfi koji će svoje umijeće pokazati na Manifestaciji Zagreb Chill&Grill powered by Coca-Cola.
Rajčice, zelene salate, radič, kelj i batat samo su neki od sastojaka koji se mogu peći na roštilju i postati neodoljivi proljetni ručak. Uz bazu koja je najčešće lisnata, salata s roštilja mora imati hrskavi element pa joj dodajte pečene komadiće mrkve, tikvica ili krumpira, ali i mekane zalogaje, poput rajčica ili sira, koji po želji možete i grilati.
Dodate li komadiće hrskave slanine, ukiseljenog povrća ili sušeno voće, salata će dobiti potpuno nove okuse, a uz pečenu tunu, piletinu, grah, kvinoju, rižu ili omiljeni sir pretvara se u glavni obrok. Meso prije roštiljanja marinirajte kako bi bilo mekše i aromatičnije. Lisnate zelene salate, poput duguljaste romaine, crvenog radiča ili salate iceberg, idealne su za roštilj.
Romaine prepolovite po dužini, premažite s maslinovim uljem i pecite. Zatim je pospite komadićima slanine i parmezanom te prelijte umakom od jogurta sa začinskim travama. Grčka salata se ne mora posluživati samo u zdjeli. Nabodite na drvene štapiće cherry rajčice, luk, fetu i masline. Prelijte s malo maslinova ulja, posolite i popaprite te pecite dvije minute.
Trend avokada ne jenjava pa ga kušajte i s roštilja
Prepolovite ga i izvadite košticu. Prerezanu stranu premažite maslinovim uljem te ga licem prema dolje pecite dok ne omekša. Isto napravite s limunom. Kad se limun karamelizira, maknite ga s vatre. Avokado napunite pečenim i usitnjenim lješnjacima ili pinjolima te pečenim cherry rajčicama.
Prelijte ih maslinovim uljem, narezanim bosiljkom i vlascem te sokom od pečenog limuna. Izbjegavate li majonezu i vrhnje, avokado iskoristite za zdravi dresing. Zgnječite ga ili izmiksajte pa izmiješajte s jogurtom. Kremastu notu daje i pečeni češnjak. Glavice češnjaka prelijte maslinovim uljem, zamotajte u foliju, pa pecite oko pola sata dok se ne pretvori u pastu koju istisnite iz češnjeva pa pomiješajte s jogurtom i začinima.
Marinada je jako važna
Za marinadu možete iskoristiti maslinovo ulje, sol, papar, senf i ružmarin te pustite meso da u njoj odstoji najmanje dan prije pripreme. Meso prije stavljanja na grill izvadite barem dva sata ranije iz hladnjaka kako bi se temperiralo i ravnomjerno ispeklo – savjetuje poznati chef Marko Palfi, koji će svoje umijeće pokazati na Bundeku od 28. travnja do 1. svibnja na manifestaciji Zagreb Chill&Grill powered by Coca-Cola.
Ulaz na festival bit će besplatan, a Zagreb Chill&Gril by Cola-Cola otvara se u petak, 28. travnja, u 17 sati – od subote do ponedjeljka traje od 12 do 23 sata.
Tajne finih dersinga:
- PRELJEV ZA CEZAR SALATU Izmiksajte u majonezu, koricu limuna, sok od limuna, protisnuti češnjak, sol, papar i jedan inćun.
- PLAVI SIR Umutite majonezu, kiselo vrhnje, mlaćenicu, mlijeko, ocat od bijelog vina, sol i papar. Umiješajte usitnjeni plavi sir, poput gorgonzole, roqueforta ili danablua.
- AVOKADO Izmiksajte avokado, sok od limete, sok od naranče, maslinovo ulje, jabučni ocat, med, češnjak sol, papar, kumin i korijandar te dodajte nekoliko kapi umaka zelenog tabasca ili svježu ljutu papričicu.
- ZELENI DRESING Usitnite korijander, pola avokada, sok od limete, češnjak, ocat od bijelog vina, maslinovo ulje i sol. Po želji možete dodati i med.
- TAJLANDSKI PRELJEV Usitnite maslac od kikirikija, med, umak od soje, jabučni ocat, sezamovo ulje, češnjak u prahu i papar. Dodajte toplo kokosovo mlijeko pa sve promiješajte.
Pileća salata u pecivu
Sastojci: 2 komada pilećih prsa, 4 žličice mješavine mljevene paprike, papra, kima, gorušice, kajenskog papra, sušenog timijana, origana i soli, 3 žlice ulja, 1/2 komorača, 150 g listova zelene salate, 2 mlada luka, 2-3 mrkve, 125 g blagog plavog sira; preljev: 2 žlice maslinovog ulja, žlica balzamičkog octa, žličica senfa, žlica limunovog soka
Priprema: pileća prsa izrežite na ploške, stavite u plitku posudu, pospite mješavinom začina i poškropite uljem. Ostavite u hladnjaku najmanje jedan sat, pa pecite meso na roštilju oko 7 minuta sa svake strane dok ne bude potpuno pečeno. Ako je u sredini i dalje roze boje, pecite još malo.
Maknite meso i stavite ga sa strane. Posložite u zdjeli listove salate, ribanu mrkvu, tanke rezance luka i komorača. Dodajte izmrvljeni sir i zalijte salatu dobro izmiješanim preljevom. Poslužite je po želji u pecivu s komadima pečenog mesa.
Salata od piletine s preljevom od naranče
Sastojci: 400 g pilećeg filea, 200 g bundeve, 250 g rikole, radiča i matovilca, paprika, 100 g cherry rajčica, 80 g kuhanih zelenih mahuna; marinada: 2 žlice aromatičnog octa, 2 žlice meda, žlica maslinovog ulja, žličica mljevenog papra, 1/2 žličice soli, 2 češnja češnjaka; preljev: 2 žlice maslinovog ulja, sok naranče, ribana korica
Priprema: pomiješajte sve sastojke za marinadu u zdjeli, ubacite manje komade filea, promiješajte i hermetički zatvorite, pa ostavite u marinadi najmanje dva sata. Bundevu narežite na kockice, blanširajte i ocijedite. Ispecite na roštilju bundevu i meso pa prebacite u zdjelu s listovima salate, mahunama, paprikom i rajčicama. Izmiješajte sastojke za preljev u staklenki s poklopcem i prelijte neposredno prije posluživanja.
Smotuljci od patlidžana i janjetine u marokanskoj marinadi
Sastojci: 2 veća patlidžana, kg janjećeg buta bez masnoće, 2 krastavca, 3 mlada luka; marinada: 5 žlica maslinovog ulja, 2 žlice mljevenog kima, 2 žlice mljevene paprike, 2 žlice šećera, 2 češnja češnjaka, po 1/2 žličice soli i papra, 1/4 žličice cimeta, žlica sezama
Priprema: izrežite janjetinu na veće komade i stavite u posudu. Dodajte maslinovo ulje, kim, papriku, šećer, češnjak i papar. Ostavite u marinadi barem nekoliko sati, a najbolje preko noći. Patlidžan izrežite na ploške, posolite i ostavite ih dok ne ispuste tekućinu.
Izvadite komade mesa iz marinade i pecite oko 10 minuta, okrećući ih s obje strane. Prebacite na tanjur, neka odstoje 10 minuta, pa ih sitno nasjeckajte. na roštilju kratko popecite patlidžane. Meso pospite sezamom, pa pomiješajte s krastavcima izrezanim na tanke prutiće i kolutićima mladog luka. Na sredinu svake ploške patlidžana posložite mješavinu mesa, zamotajte i učvrstite drvenim štapićima.
Mediteranska salata s puretinom i tikvicama
Sastojci: 2 pureća filea bez kostiju i kože; marinada: žlica smeđeg šećera, žlica otopljenog maslaca, žlica maslinovog ulja, žlica meda, žlica soja umaka, češanj češnjaka; salata: 300 g tjestenine, 50 g pinjola, 350 g cherry rajčica, crvena paprika, crveni luk, 200 g mozzarelle, tikvica, šaka rikole, 10 crnih maslina bez koštica, bosiljak, preljev; 5 žlica maslinovog ulja, 2 žlice aromatičnog octa, sol, papar
Priprema: u manjoj posudi pomiješajte sve sastojke za marinadu i prelijte je po purećem fileu. Poklopite i stavite u hladnjak najviše sat vremena. Ocijedite marinadu s mesa i pecite ga na grilu oko 7 minuta sa svake strane, zatim kratko pecite tikvice, dok ne omekšaju.
Skuhajte tjesteninu ‘al dente’. Ocijedite i isperite u cjediljki pod mlazom hladne vode. Razdijelite ohlađenu tjesteninu u manje posude za salatu. Dodajte pinjole, rajčicu, papriku, rikolu, luk, sir i masline. Umiješajte komade piletine i tikvice, pospite bosiljkom i poškropite preljevom.
Wrap salata s roštilja
Sastojci: 6 tortilja, narančasta i žuta paprika, 2 papričice jalapeno, 80 g tvrdog sira, 2 šake rikole, 500 g pilećih prsa; marinada: 3 češnja češnjaka, žličica mljevenog pimenta, žličica origana, 1⁄2 žličice mljevenog cimeta, po 1⁄2 žličice mljevenog kima i korijandra, 80 ml crvenog vina, peršin premium
Priprema: češnjak, piment, origano, cimet, čili u prahu, kim, korijandar i vino stavite u blender i miksajte dok ne dobijete kremastu smjesu. Piletinu narežite na tanje ploške. Prelijte marinadom i ostavite u hladnjaku 2 sata. Premažite roštilj ili grill komadom Pancete, izvadite piletinu iz marinade i ocijedite.
Pecite oko 7 minuta, okrenite meso jednom tijekom pečenja, pa pečenim komadima nadjenite tortilje. Posložite sjeckane paprike, rikolu i ribani sir, zamotajte i do posluživanja wrap pileće zalogaje čuvajte u hladnjaku.
Puretina na salati s preljevom od grejpa
Sastojci: 1/4 šalice (od 2 dl) maslinovog ulja, žličica sitno naribane limunove korice, 2 žlice sjeckanog origana, 2 žličice sjeckanog češnjaka, 1/2 žličice mljevenog papra, 500 g purećeg filea, 200 g listova mladog špinata, cikle i rikole, grejp
Priprema: narežite pureći file na manje komade i obložite u zdjeli marinadom od maslinovog ulja, korice limuna, origana, papra i češnjaka. Ostavite u hladnjaku 2 do 4 sata, a najbolje preko noći.
Nabodite svaki komad mesa na drveni štapić i pecite na roštilju oko 15 minuta, ovisno o veličini mesa. Poslužite na salati od listova špinata, cikle i rikole, te s ploškama grejpa.
Marinirane kozice sa salatom od kruške i pinjola
Sastojci: 300 g očišćenih re- pova kozica, 3 žlice maslinovog ulja, 3 žlice limunovog soka, 1/3 žličice čilija, žličica mediteranskih aromatičnih začina, 50 g tostiranih pinjola, kruška, 100 g cherry rajčica, 150 g miješanih listova zelenih salata
Priprema: pomiješajte maslinovo ulje, čili, začine i limunov sok u plitkoj zdjeli. Dodajte kozice, lagano protresite i marinirajte jedan sat, povremeno miješajući. Nabodite ih na drvene štapiće koje ste prethodno namočili u vodi i grilajte oko 4 minute.
Malo ohladite, pa poskidajte repove sa štapića i pomiješajte s listovima zelene salate, polovicama rajčica, tankim ploškama kruške koje ste prelili limunovim sokom i tostiranim pinjolima.
Salata s biftekom
Sastojci: 4 veća odreska bifte- ka, senf, ulje, papar; salata: 125 g kus kusa, 1 i 1/2 dl zavrele vode, malo soli, 2 tikvice, 80 g listova mladog špinata, 3 žlice maslino- vog ulja, žlica aromatičnog octa, žličica mješavine provansalskog začinskog bilja
Priprema: meso marinirajte 24 sata u mješavini ulja i senfa. Prema želji ubacite i sjeckanog celera, mrkve i luka. Kus kus prelije slanom vrelom vodom, poklopite i nakon 5 minuta vilicom rastresite. Ploške tikvica kratko popecite na grill tavi bez masnoće. Ohladite i pomiješajte s listovima mladog špinata i kus kusa.
Stavite u hladnjak dok pripremate roštilj. Prije nego što meso stavite na roštilj, premažite ga maslinovim uljem i začinite solju i paprom. Pripremite umjereni žar na roštilju i stavite bifteke na rešetku. Pecite oko 4 minute sa svake strane.
Za srednje pečeni ‘medium’ biftek pecite ga oko 7 minuta sa svake strane, a oko 10 minuta za jako pečeni biftek sa svake strane. Ostavite neka se odmori 5 minuta, pa izrežite na tanke ploške i poslužite s pripremljenom salatom koju ste prelili mješavinom maslinovog ulja, octa i začinskog bilja.
Salata od pečene piletine, jabuka i oraha
Sastojci: 4 komada pilećih prsa, 6 žlica maslinovog ulja, 4 češnja češnjaka, žličica bosiljka, 1/2 žličice origana, papar, korica i limunov sok; salata: 125 g listova mladog špinata, 125 g crvenog radiča, šaka peršinovog lišća, 1/2 krastavca, 90 g tostiranih sjec- kanih oraha, 2 crvene jabuke; preljev: 2 žlice maslinovog ulja, sok i korica 1/2 limuna, žlica kiselog vrhnja
Priprema: piletinu stavite u zdjelu i polijte mješavinom maslinovog ulja, protisnutog češnjaka, bosiljka, origana, papra te sokom i koricom limuna. Marinirajte meso najmanje dva sata. Otresite višak marinade s mesa i dodatno ga začinite sa soli. Pecite komade mesa na roštilju čiju ste rešetku premazali s malo masnoće oko 5 minuta sa svake strane.
Posložite na veliki tanjur za posluživanje listove špinata i radiča, rasporedite tanko narezani krastavac i orahe. Posložite ploške piletine i rasporedite tanke ploške jabuke koje ste premazali limunovim sokom, kako ne bi promijenile boju. Sastojke za preljev dobro izmiješajte i prelijte po salati, te ukrasite peršinovim listom.
Autor/Photo by: Ana Mirko i Ivana Matić/24sata.hr
Share this Post