Zdrava salata od ječma i povrća

Zdrava salata od ječma i povrća

Ječam, poznat i kao ričet, je biljka koja je nezasluženo zaboravljena i slabo korištena. Od ječma se mogu napraviti različita ukusna jela, a osim toga vrlo je zdrav. Sadrži vitamine A, B5, B12, D i E, te minerale magnezij, kalij, željezo, cink i fosfor, a obiluje i nezasićenim masnim kiselinama i vlaknima.

Ječam ima mnoge zdravstvene prednosti. Potiče probavu, čisti organizam, pospješuje probavu, smanjuje kolesterol i štiti srce i krvne žile.

Od ječma se najčešće rade variva, no salate su također odličan izbor! Salata od ječma i povrća je vrlo lagana salata, te je idealna za laganu večeru ili prilog glavnom jelu.

Sastojci:

  • 200 g ječma
  • 1 manji luk
  • 1 crvena paprika
  • 1 mrkva
  • ½ šalice mahuna
  • 150 g kukuruza
  • maslinovo ulje
  • vegeta
  • kurkuma
  • sjeckani peršin

Priprema:

  1. Ječam skuhajte u slanoj vodi, pa ga procijedite i ostavite sa strane
  2. Luk, papriku i mrkvu nasjeckajte na kockice
  3. Na maslinovom ulju popržite luk, pa mu dodajte mrkvu, papriku i mahune
  4. Kada povrće omekša, dodajte kukuruz, vegetu po želji, prstohvat kurkume i sjeckani peršin
  5. Pomiješajte ječam sa pripremljenim povrćem

 

SAVJET: Salatu možete jesti toplu ili hladnu. U salatu možete dodati bilo koje povrće poput tikvica, rajčice, graha, šparoga i slično.

 

Autor/Photo by: kiwi.hr

Share this Post