Za sve ljubitelje baklave donosimo jedan vrlo ukusan, jednostavan i zdrav recept.
Sastojci:
- 2 velike jabuke
- 1 šalica oraha
- 1 šalica datulja
- 2 žlice javorovog sirupa
Prstohvat: mljevenog cimeta, kardamoma, mljevenog klinčića
Upute:
- Narezati jabuke dan ranije i ostaviti ih da se osuše nekih 6-8 sati.
- Sutradan, stavite sve sastojke u procesor hrane dok se ne napravi ljepljiva smjesa.
- Pokrijte s plastičnom folijom.
- Uzmite trećinu jabuka i stavite ih pažljivo na vrhu plastične folije. Pokrijte jabuke s orasima. Drugu trećinu jabuka stavite na orahe.
- S ostatkom oraha prekrijte jabuke. Preostale orahe stavite na jabuke. Pritisnite baklave oprezno prema dolje da se drže zajedno.
- Izrežite baklavu s oštrim nožem na više dijelova.
Share this Post