zavodenje pogledom

Zavođenje pogledom

Vjerujete li u zavođenje pogledom ? Oči govore o nama, našim osjećajima, intuiciji i dopadljivost već kod prvog susreta . Kako su toga ljudi svjesni, često pokušavaju da pogledom kažu što osjećaju, ali i kada to ne rade namjerno, oči ih otkrivaju.

ŠTO PORUČUJU NAŠE OČI ?

Metafore koje koristimo kada govorimo o pogledima i očima nisu slučajno izrečene. Tako izrazi: «ne skidati pogled s nekoga», ili «skidati nekoga očima» – znače upravo to. Kada pri susretu ne skidamo pogleda sa nekoga, znači da ga gledamo širom otvorenih očuju, da flertujemo s njim. Naše oči reagiraju na poruke iz nesvjesnog uma, bez naše volje i znanja.

 1. blisatve oči koje se sjaje od vlažnosti oka izazivaju treptaje i stvaraju svjetlucav izgled koji ukazuje na snažne emocije. Snažne emocije mogu biti negativne i ukazivati na plač, ali mogu biti i jake pozitivne emocije koje ukazuju na sreću, radost i zadovoljstvo susretom
 2. sužene i skupljene oči kazuju o patnji, boli ili sumnji u ispravnost susreta. Često se takav pogled usmjerava na uzrok bola ili sumnje.
 3. širom otvorene oči mogu biti znak straha
 4. nefokusiran pogled koji luta kazuje da nam je sugovornik «odlutao» u mislima i da ne obraća pažnju na nas
 5. spušten pogled može ukazivati na skromnost, potčinjenost ili stidljivost
 6. treptanje govori o tajnovitosti i najmoćnije je sredstvo za privlačenja tuđe pažnje i želje da se podijeli tajna.
 7. proširene zjenice govore o zainteresiranosti za osobu ili temu o kojoj govori

KAKO ZAVESTI POGLEDOM ?

Želite li pokazati da vam se osoba sviđa to možete uraditi pogledom. Dobro je i poželjno uputiti dugi pogled i to:

 1. kada vam se osoba sviđa ili je volite
 2. kada pokušavate da poboljšate komunikaciju
 3. kada ste jako zainteresirani za poruku koju vam šalje sugovornik
 4. kada želite pokazati otvorenost i spremnost za bliskost
 5. kad očekujete odgovor
 6. kada pokušavate da dominirate ili da uplašite nekoga.

Ako želite da vam priđe osoba koja vam se sviđa, možete se svjesno ponašati na ovaj način. Gledanje uz smješak i misli o određenoj temi šalju poruku baš kakvu želite. Kada sebi ponavljate poruke koje su povezane s vašim željama ili zavođenjem, vaše držanje i tjelesni stav se organiziraju tako da izgledate zavodnički i pozivajuće. Tada su mnogo veće šanse da dobijete to što želite.

S druge strane, ukoliko gledate nekog i smješite mu se dok vam kroz glavu prolaze misli da ta osoba nije, niti će biti zainteresirana za vas, sami sebi umanjujete šansu za uspjeh, jer vas vaše misli odaju kroz izraz vaših očiju. Mislite pozitivno, da biste izgledali pozitivno i odavali utisak kakav vi  želite.

Autor: Jelica Popić dr.med.

Share this Post