rimske terme

Wellness terapeuti i maseri u termama starog Rima

Tipični rimski maser bio je djelatnik u termama starog Rima. Bili su robovi ili pripadali vlasniku termi ili određenom bogatom pokrovitelju koji bi ih doveo u kupke za svoju privatnu potrebu. Mnogi bogati rimski građani imali su čak i privatne terme u svojim vilama gdje bi njihovi robovi izvodili masažu za njih.

Spa tretmani u Rimskim termama

Neki od robova također su postali stručnjaci za miješanje aromatičnih ulja te za čišćenje ili piling kože. U to se vrijeme za masažu koristilo nekoliko vrsta ulja, uključujući maslinovo, sezamovo i badem, a među najčešćim dodavanim eteričnim uljima su timijan, lavanda i ruža.

Sljedeći grčku tradiciju, miješali su ulja s finim pijeskom u pastu koja se nanosila na kožu posjetitelja rimskih toplica, obično prije vježbanja, a to je nakon toga trebalo očistiti vodom i posebnim  instrumentima zvani strigili.  Dakle, ti drevni robovi koristili su aromaterapiju, terapiju masažom, te hidroterapiju, kao i metodu  pilinga, te bi se u tom smislu mogli biti smatrani današnjim Wellness terapeutima. Sobe za masažu obično su sadržavale i bazen ili manju kadu za kupke.

Koje su vrste i tehnike masaže korištene u Rimskim termama ?

Ne zna se mnogo o tehnikama masaže koje su koristili maseri u termama starog Rima. Zna se da je u svakoj masaži bila uključena tehnika snažnog i opsežnog lupkanja po tijelu (opisano u jednom eseju Seneke – poznatog autora toga vremena).

Čini se da je tipična masaža koju je provodio rimski maser bila snažnija i više okrepljujuće iskustvo u usporedbi s današnjim mirnim i opuštajućim spa masažama.

Ovi drevni terapeuti mogli su se naći kako rade u nekoliko dijelova kupelji, često u tepidariju. Neki tekstovi spominju posebne prostorije za pružanje masaže, zvane unctorium (porijeklo riječi dolazi od latinskog unctio, što znači pomazanje). Stoga je vjerojatno da su ti terapeuti bili poznati kao unktori. Druga riječ, aleipterion, koja dolazi iz grčkog, korištena je za opisivanje toplih prostorija za masaže s uljima.

Autor: dr.med. Jelica Popić

 

Share this Post