vjezbe nakon operacije dojke

Vježbe nakon operacije dojke (2. dio)

Mnoge žene oboljele od raka dojke imaju neku vrstu operacije kao što je biopsija dojke ili limfnih čvorova, uklanjanje limfnih čvorova, mastektomija te rekonstrukcija dojke.

Bilo koja od ovih operacija može utjecati na pokretljivost ramena i ruke, duboko disanje te izvođenje svakodnevnih aktivnosti kao što su oblačenje, kupanje, češljanje. Bol i ukočenost mogu uzrokovati slabost i ograničenje kretanja u ramenu i ruci. U prvom dijelu teksta, govorili smo o vježbama koje možete izvoditi već prvi tjedan nakon operativnog zahvata, a sada ćemo reći nešto više o vrstama vježbi koje možete izvoditi kako rehabilitacija napreduje…

VJEŽBE U LEŽEĆEM POLOŽAJU

Vježbe možete izvoditi na podu ili krevetu. Lezite na leđa sa savijenim nogama.

  1. Vježba sa štapom – ova vježba pomaže u kretanju ruke prema naprijed. Potreban vam je nekakav štap kao npr.drška metle. Držite štap na trbuhu sa obje ruke dlanovima okrenutim prema gore. Podignite ga iznad glave koliko god možete. Koristite zdravu ruku kako bi pomogli podignuti štap dok ne osjetite istezanje u zahvaćenoj ruci. Zadržite 5 sekundi i ponovite 5 do 7 puta.
  2. Mahanje laktovima – ova vježba pomaže u kretnjama ruke ispred prsa. Može proći i nekoliko tjedana redovitog vježbanja dok ne uspijete približiti laktove podlozi. Postavite ruke iza glave tako da su vam laktovi usmjereni prema stropu. Razdvajajte laktove i spuštajte ih polagano prema podlozi. Ponovite 5 do 7 puta.

VJEŽBE U SJEDEĆEM POLOŽAJU

  1. 1. Istezanje lopatica – ova vježba pomaže u kretanjama lopatice. Sjednite na stolicu vrlo blizu stola s leđima naslonjenima na naslon. Postavite zdravu savijenu u laktu na stol dlanom prema dolje te ju ne pomičite za vrijeme izvođenja vježbe. Postavite zahvaćenu ruku na stol , dlanom prema dolje i ispruženom u laktu. Bez pomicanja trupa pomaknite zahvaćenu ruku prema naprije klizanjem po stolu. Trebate osjetiti kako vam se lopatice pomiču pri izvođenju ovog pokreta. Opustite ruku i ponovite 5 do 7 puta.
  2. Stiskanje lopatica – ova vježba također pomaže u kretnjama lopatice. Sjednite uspravno na stolicu ispred ogledala. Nemojte se oslanjati na naslon. Ruke savijene u laktovima postavite uz tijelo. Stisnite lopatice jednu prema drugoj tako što žete pomaknuti laktove iza tijela. Držite ramane u istoj tavnini dok izvodite vježbu. Nemojte podizati ramena prema ušima. Vratite se u početnu poziciju i ponovite 5 do 7 puta.
  3. Pregibanje u stranu – ova vježba pomaže povećati pokretljivost trupa. Sjednite na stolicu, spojite šake te ispružene ruke polagano podignite iznad glave, nakon toga savijte trup udesno držeći ruke cijelo vrijeme iznad glave. Vratite se u početnu poziciju te ponovite na suprotnu stranu. Ponovite 5 do 7 puta.

VJEŽBE U STOJEĆEM POLOŽAJU

  1. Istezanje prsnih mišića – stanite u kut prostorije okrenuti licem prema zidu, neka vam vrh stopala bude udaljen 20 – 25 cm od zida. Savijte laktove i naslonite podlaktice na zid, svaka sa jedne strane kuta. Laktovi bi trebali biti u visini ramena. Držite ruke i noge mirno te krenite prsima prema kutu. Osjetit ćete kako vam se istežu prsa i ramena. Vratite se na početnu poziciju i ponovite 5 do 7 puta. Nemojte podizati ramena prema ušima prilikom izvođenja vježbe.
  2. Istezanje mišića ramena – vježba pomaže u povećanju pokretljivosti ramenog zgloba. Stanite licem okrenutim prema zidu, nožni prsti su vam udaljeni 20 – 25 cm od zida. Stavite dlanove na zid. Prstima se „penjite“ po zidu koliko god visoko možete dok ne osjetite lagano istezanje. Vratite se u početnu poziciju i ponovite 5 do 7 puta. Možda će vam u početku biti lakše vježbu izvoditi prvo sa jednom rukom, pa zatim sa drugom. Nemojte podizati ramena prema ušima prilikom izvođenja vježbe.

IMAJTE NA UMU

Započnite polagano sa vježbama i postupno povećavajte vrijeme. Prestanite vježbati i obratite se doktoru ako počnete osjećati slabost, gubiti ravnotežu, osjećati bol, stezanje, trnce koji se pogoršavaju, primijetite neobičnu oteklinu, osjetite glavobolju, vrtoglavicu, zamućen vid. Vježbanje je važno kako bi održali pokretljivost, ali je također bitna i sigurnost prilikom izvođenja vježbi.

KAKO JOŠ MOŽETE VJEŽBATI

Aerobne vježbe koje poboljšavaju funkciju kardiovaskularnog i dišnog sustava također su važne za žene koje su imale rak dojke. Postoje dokazi da vježbanje i gubitak viška kilograma sprječavaju recidiv nekih vrsta raka. Ako je prisutan limfedem posavjetujte se sa limfoterapeutom o vježbama koje su preporučene za to stanje. Vježbe jačanja mišića uvrstite u redovito vježbanje, ali tek nakon 4 do 6 tjedana poslije  operacije, te moraju biti usklađene sa vašim općim zdravljem, medicinskim stanjem te razinom kondicije. Jačanje mišića započnite upotrebom lakših utega i postupno povećavajte težinu. Za početak je najbolje savjetovati se sa fizioterapeutom o vrstama i pravilnom izvođenju vježbi.

Autor: Jelena Skočić, bacc. fizioterapije, Wellness terapeutkinja, trenerica i predavačica Wellness Akademije

Share this Post