vjezbe nakon operacije dojke

Vježbe nakon operacije dojke (1. dio)

Mnoge žene oboljele od raka dojke imaju neku vrstu operacije kao što je biopsija dojke ili limfnih čvorova, uklanjanje limfnih čvorova, mastektomija te rekonstrukcija dojke.

Bilo koja od ovih operacija može utjecati na pokretljivost ramena i ruke, duboko disanje te izvođenje svakodnevnih aktivnosti kao što su oblačenje, kupanje, češljanje. Bol i ukočenost mogu uzrokovati slabost i ograničenje kretanja u ramenu i ruci.

VRATITE POKRETLJIVOST

Bez obzira na vrstu operacije važno je izvoditi vježbe kako bi što prije vratili pokretljivost ruke. Vježbe pomažu u smanjenju nuspojava nakon operacije i pomoći će vam da se vratite svakodnevnim aktivnostima.

Ako ste imali terapiju zračenjem nakon operacije vježbanje je još važnije jer zračenje utječe na vašu ruku i rame još dugo nakon završetka tretmana. Zbog toga, važno je razviti redovitu naviku vježbanja za održavanje pokretljivosti.

Vrlo je važno razgovarati s liječnikom prije početka vježbanja kao bi mogli odlučiti koji program odgovara vašem trenutnom stanju. Liječnik vam također može predložiti korištenje fizikalne i radne terapije. Fizioterapeuti i radni terapeuti će vam pomoći u prilagođavanju vježbi vašim potrebama te davanju uputa o sigurnom vježbanju.

Neke vježbe se ne bi trebale izvoditi dok rana ne zacijeli, ali postoje i vježbe koje se mogu izvoditi nedugo nakon operacije. Vježbe koje povećavaju pokretljivost obično se mogu početi izvoditi nekoliko dana nakon operacije. Vježbe za jačanje se počinju primjenjivati tek kasnije.

Navedene su vježbe koje žene najčešće rade nakon operacije dojke. Razgovarajte sa svojim liječnikom ili fizioterapeutom o tome koje su vježbe dobre za vas i kada bi ih trebali početi izvoditi.

PRVI TJEDAN NAKON OPERACIJE

Savjeti i vježbe navedene u nastavku se trebaju početi primjenjivati u prvih 3 do 7 dana nakon operacije. Nemojte ih izvoditi dok ne dobijete dopuštenje liječnika.

Koristite ruku kao što bi je normalno koristili kad se češljate, oblačite, jedete, kupate i da niste imali operaciju.

U ležećem položaju podignite ruku iznad razine srca 45 minuta 2 do 3 puta na dan. Postavite ruku na jastuke tako da je vaša šaka u višem položaju od ručnog zgloba te lakat viši od ramena.  Ovaj položaj će pomoći u smanjenu edema koji se može pojaviti nakon operacije.

Vježbajte ruku dok je podignuta iznad razine srca tako što ćete otvarati i zatvarati šaku 15 do 25 puta. Nakon toga savijte i ispružite laka 3 do 4 puta. Ova vježba pomaže protoku limfe kako ne bi došlo do edema.

Izvodite vježbe dubokog disanja ( koristeći dijafragmu ) najmanje 6 puta na dan. Ležeći na leđima udahnite sporo i duboko koliko god zraka možete dok pokušavate „gurnuti svoj pupak od kralješnice“. Opustite se i izdahnite te ponovite 4 do 5 puta. Ova vježba će vam pomoći u održavanju normalne pokretljivosti grudnog koša. Izvodite vježbe dubokog disanja što češće možete.

Nemojte spavati na toj ruci ili ležati na toj strani.

OPĆE SMJERNICE

Vježbe koje će biti opisane možete početi izvoditi čim vam liječnik da dopuštenje. Obično se počinje sa vježbama tjedan dana ili više nakon operacije.

Nekoliko stvari koje trebate imati na umu nakon operacije dojke:

Osjećat ćete stezanje u prsima i području pazuha nakon operacije. To je normalno, a osjećaj stezanja će se smanjiti vježbajući.

Mnoge žene osjećaju trnce, ukočenost ili bol u stražnjem dijelu ruke i/ili grudnom košu. To je zato što se operacijom mogu iziritirati živci koji inerviraju to područje. Simptomi se mogu povećavati nekoliko tjedana nakon operacije, ali nastavite izvoditi vježbe, osim ako primjetite neobično oticanje ili osjetljivost. Ponekad lagana masaža osjetljivog dijela može pomoći kako bi se simptomi smanjili. Također je korisno napraviti vježbe nakon tople kupke jer su mišići topli i opušteni.

Nosite udobnu, široku odjeću dok vježbate. Izvodite vježbe polako dok ne osjetite lagano istezanje, zatim zadržite taj položaj 5 sekundi. Nemojte raditi nikakve trzave pokrete dok izvodite vježbu. Ako pravilno izvodite vježbu ne bi se trebala osjećati bol, samo blago istezanje.

Ponovite svaku vježbu 5 do 7 puta. Pokušajte svaku vježbu izvesti ispravno. Ako imate problema posavjetujte se sa liječnikom, možda ćete trebati pomoć fizioterapeuta ili radnog terapeuta. Vježbajte 2 puta dnevno dok vam se ne vrati normalna pokretljivost. Nemojte zaboraviti na pravilno disanje prilikom izvođenja vježbi. Vježbe su posložene tako da krenete iz ležećeg položaja, zatim u sjedeći pa stojeći.

Autor: Jelena Skočić, bacc. fizioterapije, Wellness terapeutkinja, trenerica i predavačica Wellness Akademije

Share this Post