tofu

Vegeterijanski tofu s medom i đumbirom

Napravite nešto fantastično, vegeterijanski tofu s medom i đumbirom zdrava je poslastica koja će oduševiti sve ljubitelje zdrave kuhinje.

Sastojci:

Mix za pržiti:

  • 1 i ½ šalicea smeđe riže
  • 2 žlice kanola ulja od uljane repice/maslinovo ulje
  • 400 g čvrstog tofu-a
  • 2 šalice nasjeckanih šparoga
  • 2 šalice isjeckane mrkve
  • 3 mljevena luka

Umak od češnjaka i đumbira:

  • 3 češnja češnjaka
  • 2 žlice svježeg đumbira
  • 2 žlice meda
  • ½ šalice umaka od soje
  • ¼ šalice vode
  • ¼ šalice vinskog octa
  • ¼ šalice kanola ulja od uljane repice/maslinovog ulja

Priprema:

  1. Umak: sve sastojke za umak stavite zajedno i izmiksajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Stavite na stranu.
  2. Tofu: Skuhajte rižu. Izrežite tofu na kriške i pritisnite papirnatim ručnikom da se ukloni višak vlage. Pričekajte nekoliko minuta i ponovno pritisnite. Izrežite tofu na male kocke. Zagrijte ulje u velikoj tavi na srednje jakoj vatri. Kada se ulje zagrije, dodajte tofu i oko ¼ šalice umaka te promiješajte i pržite (paziti jer će umak i ulje malo prskati pa pripremite poklopac za tavu). Pržite dok tofu ne poprimi zlatno-smeđu boju. Zatim pripremljeno izvadite iz tave i ocijedite na papirnatom ručniku.
  3. Povrće: Vratite tavu na vatru i dodajte šparoge s ¼ šalice umaka. Kada šparoge postanu svijetlo zelene, dodajte mrkvu. Složite povrće i tofu preko skuhane riže i prelijte s umakom za bolji okus. Na kraju sve pospite sa isjeckanim mladim lukom.

Autor: wellness.hr

Share this Post