Ćevapi, ćevapčići…mogu biti i sa žitaricama, a opet ukusni, kao i oni sa mesom.
SASTOJCI:
- 200 gr ječma
- 2 glavice crvenog luka
- 1 puna žlica mljevenog ili usitnjenog kima
- Bijeli luk
- Jed jaje
- 1 žličica slatke mljevene paprike
- pola žličice ljute mljevene paprike
- 2 žličice sjeckanog peršinovog lista
- sol, papar, ulje, prezle
PRIPREMA:
- Ječam dobro oprati, naliti vodu i skuhati (oko 20 minuta). Ostaviti u vodi jos 15 minuta, zatim ocijediti i samljeti u mašini za meso ili mikseru. Ne morate na najsitnije, mogu ostati i krupnija zrna.
- Na malo ulja propržiti sitno iseckan crveni luk, pa pred kraj dodati mljeveni kim.Sve to staviti u zdjelu sa mljevenim ječmom, pa dodati sve ostale sastojke i dvije, tri žličice ulja. Dobro izmiješati i ostaviti da odstoji pola sata, da se lijepo poveže.
- Nauljiti ruke, pa od smijese oblikovati čevape, svaki uvaljati u prezle i pržiti na zagrijanom ulju. Vaditi na salvetu da se ocijede od masnoce i servirati tople, uz neko povrće po želji.
Autor: coolinarika.com
Share this Post