Veganski kolač od rogača s kremom od kokosa

Veganski kolač od rogača s kremom od kokosa

Rogač je još jedna od onih pomalo neuglednih biljaka čija nas ljekovita svojstva redovito iznenađuju. On sigurno i brzo liječi probavne probleme, a zbog visokog udjela vlakana koristi se za liječenje proljeva kod djece. Također, ima sposobnost regulacije razine šećera u krvi pa se može koristiti i kao za tretman protiv dijabetesa

Prema rezultatima mnogih istraživanja rogač dobro djeluje i kao stabilizator kolesterola. Kada su u pitanju deserti, često se koristi kao zamjena za čokoladu, jer u mljevenom obliku podsjeća na kakao. S obzirom na to da je prirodno slađi od njega, kod pripremanja kolača od rogača, nije potrebno dodavati puno šećera.

Ako ste u potrazi za ukusnom veganskom “čokoladnom” tortom, recept za ovaj kolač od rogača mogao bi označiti kraj vaše potrage.

Veganski kolač od rogača s kardamomom i kremom od kokosa

U ovom kolaču nema mlijeka, a rogač se koristi upravo kao zamjena za čokoladu. Za njegovu pripremu potrebno vam je manje od sat i pol.

Sastojci za biskvit:

  • 3 šalice brašna od cjelovitog pšeničnog zrna
  • 1/3 šalice rogača u prahu
  • 1 žlica praška za pecivo
  • 1 žličica morske soli
  • ¾ šalice rastopljenog kokosovog ulja
  • 1 1/3 šalice javorovog sirupa
  • 1 ½ šalice bademovog mlijeka
  • 2 žličice ekstrakta od vanilije

Sastojci za punjenje:

  • 3 žličice agarovih pahuljica
  • 1 limenka kokosovog mlijeka
  • 1 čajna žličica kardamoma

Sastojci za glazuru:

  • 1 šalica maslaca od indijskih oraščića
  • ½ šalice javorovog sirupa
  • 1 žlica ekstrakta od vanilije
  • 1 čajnu žličica cimeta
  • 3 žlice rogača u prahu

Priprema biksvita i glazure

Zagrijte pećnicu na 175 °C. Zatim prosijte i pomiješajte suhe sastojke: brašno, rogač u prahu, prašak za pecivo i sol. Nakon toga spojite vlažne sastojke: kokosovo ulje, bademovo mlijeko, javorov sirup i ekstrakt od vanilije. Tek tada pomiješajte vlažne sa suhim sastojcima sve dok ne dobijete glatku smjesu.

Premažite uljem i posipajte brašnom dva odvojena kalupa za kolače. Možete koristiti i masni papir. Tijesto podijelite na dva dijela i pecite svaki po 45 minuta na sredini pećnice. Ako je nakon toga središte kolača još uvijek vlažno, pecite još 7 minuta pa ponovno provjerite. Nakon što je kolač gotov, ostavite ga da se ohladi 10 minuta u kalupu.

Zatim pomoću lopatice pažljivo izvadite kolač na pladanj. Okrenite kolač naopako i postavite ga na žičani stalak kako bi se ohladio do kraja. Dok se kolač hladi, napravite glazuru. Pomiješajte maslac od indijskih oraščića, javorov sirup, ekstrakt od vanilije i cimet u blenderu. Glatku smjesu ostavite sa strane.

Priprema kreme od kokosa, slaganje i posluživanje

Zatim napravite kremu od kokosa. Imajte na umu da se kokosovo mlijeko u limenci prirodno odvaja u mast ili kremu i kokosovu vodu. Pomiješajte agar, kokosovu kremu i kardamom u loncu na štednjaku. Pustite da smjesa zakuha, smanjite plamen i ostavite neka se dinsta 6 minuta.

Kada se agarove pahuljice otope, maknite smjesu sa štednjaka. (Agar je sastojak algi i veganska zamjena za želatinu). Na komad masnog papira, u kalup za kolač u kojem ste pravili biskvitizlijte kremu i ostavite je u zamrzivaču 10 minuta. Iz kalupa je izvadite spuštanjem kalupa u toplu vodu na jednu minutu.

Zatim “složite” kolač. Kremu odvojite od masnog papira i postavite je na jednu polovicu biskvita. Drugu polovicu stavite na kremu od kokosa, a cijeli kolač na žičanom stalku premažite glazurom. Poslužite ovaj kolač sa sladoledom od kokosa ili čašom bademovog mlijeka. Ukrasiti ga možete kokosovim pahuljicama.

Umjesto rogača možete, u istom omjeru, koristiti kakao. Složenu kremu od kokosa možete u potpunosti zamijeniti sladoledom.

 

Autor/Photo by: Vanja Babić

Share this Post