Rogač je još jedna od onih pomalo neuglednih biljaka čija nas ljekovita svojstva redovito iznenađuju. On sigurno i brzo liječi probavne probleme, a zbog visokog udjela vlakana koristi se za liječenje proljeva kod djece. Također, ima sposobnost regulacije razine šećera u krvi pa se može koristiti i kao za tretman protiv dijabetesa.
Prema rezultatima mnogih istraživanja rogač dobro djeluje i kao stabilizator kolesterola. Kada su u pitanju deserti, često se koristi kao zamjena za čokoladu, jer u mljevenom obliku podsjeća na kakao. S obzirom na to da je prirodno slađi od njega, kod pripremanja kolača od rogača, nije potrebno dodavati puno šećera.
Ako ste u potrazi za ukusnom veganskom “čokoladnom” tortom, recept za ovaj kolač od rogača mogao bi označiti kraj vaše potrage.
Veganski kolač od rogača s kardamomom i kremom od kokosa
U ovom kolaču nema mlijeka, a rogač se koristi upravo kao zamjena za čokoladu. Za njegovu pripremu potrebno vam je manje od sat i pol.
Sastojci za biskvit:
- 3 šalice brašna od cjelovitog pšeničnog zrna
- 1/3 šalice rogača u prahu
- 1 žlica praška za pecivo
- 1 žličica morske soli
- ¾ šalice rastopljenog kokosovog ulja
- 1 1/3 šalice javorovog sirupa
- 1 ½ šalice bademovog mlijeka
- 2 žličice ekstrakta od vanilije
Sastojci za punjenje:
- 3 žličice agarovih pahuljica
- 1 limenka kokosovog mlijeka
- 1 čajna žličica kardamoma
Sastojci za glazuru:
- 1 šalica maslaca od indijskih oraščića
- ½ šalice javorovog sirupa
- 1 žlica ekstrakta od vanilije
- 1 čajnu žličica cimeta
- 3 žlice rogača u prahu
Priprema biksvita i glazure
Zagrijte pećnicu na 175 °C. Zatim prosijte i pomiješajte suhe sastojke: brašno, rogač u prahu, prašak za pecivo i sol. Nakon toga spojite vlažne sastojke: kokosovo ulje, bademovo mlijeko, javorov sirup i ekstrakt od vanilije. Tek tada pomiješajte vlažne sa suhim sastojcima sve dok ne dobijete glatku smjesu.
Premažite uljem i posipajte brašnom dva odvojena kalupa za kolače. Možete koristiti i masni papir. Tijesto podijelite na dva dijela i pecite svaki po 45 minuta na sredini pećnice. Ako je nakon toga središte kolača još uvijek vlažno, pecite još 7 minuta pa ponovno provjerite. Nakon što je kolač gotov, ostavite ga da se ohladi 10 minuta u kalupu.
Zatim pomoću lopatice pažljivo izvadite kolač na pladanj. Okrenite kolač naopako i postavite ga na žičani stalak kako bi se ohladio do kraja. Dok se kolač hladi, napravite glazuru. Pomiješajte maslac od indijskih oraščića, javorov sirup, ekstrakt od vanilije i cimet u blenderu. Glatku smjesu ostavite sa strane.
Priprema kreme od kokosa, slaganje i posluživanje
Zatim napravite kremu od kokosa. Imajte na umu da se kokosovo mlijeko u limenci prirodno odvaja u mast ili kremu i kokosovu vodu. Pomiješajte agar, kokosovu kremu i kardamom u loncu na štednjaku. Pustite da smjesa zakuha, smanjite plamen i ostavite neka se dinsta 6 minuta.
Kada se agarove pahuljice otope, maknite smjesu sa štednjaka. (Agar je sastojak algi i veganska zamjena za želatinu). Na komad masnog papira, u kalup za kolač u kojem ste pravili biskvit, izlijte kremu i ostavite je u zamrzivaču 10 minuta. Iz kalupa je izvadite spuštanjem kalupa u toplu vodu na jednu minutu.
Zatim “složite” kolač. Kremu odvojite od masnog papira i postavite je na jednu polovicu biskvita. Drugu polovicu stavite na kremu od kokosa, a cijeli kolač na žičanom stalku premažite glazurom. Poslužite ovaj kolač sa sladoledom od kokosa ili čašom bademovog mlijeka. Ukrasiti ga možete kokosovim pahuljicama.
Umjesto rogača možete, u istom omjeru, koristiti kakao. Složenu kremu od kokosa možete u potpunosti zamijeniti sladoledom.
Autor/Photo by: Vanja Babić
Share this Post