vecernji obrok

Večernji obrok kojim ćete održati vitku liniju i nahraniti mišiće poslije treninga 1.dio

Svima je već dobro poznato da nema kvalitetnih rezultata postignutih treningom ukoliko se vježbanje ne uskladi s pravilnom prehranom. Možemo trenirati i svaki dan, ali ako nam je osnova prehrane brza hrana i jedemo samo jednom do dva puta dnevno, teško ćemo postići zacrtane ciljeve vitke linije ili dobre definicije.

Ako nam je stalo do pravilne prehrane, prvenstveno zbog zdravlja, a onda i zbog izgleda, često ćemo “razbijati glavu” što pojesti za večeru, posebno kada dođemo doma gladni nakon kvalitetnog treninga i iscrpljujućeg radnog dana. Kako zadovoljiti prazan želudac, a istodobno pametnim izborom namirnica mišićima vratiti energiju potrošenu na treningu?

Užurbani tempo života ne ostavlja nam puno vremena za kuhanje, pa je želja kroz ovaj tekst pokazati kako je ipak moguće večerati zdravo i raznovrsno uz brzu pripremu. Jer tko voli ići spavati gladan s osjećajem “kruljenja “u želucu?

SLIJEDI RECEPT ZA ZDRAVI VEČERNJI OBROK ZA KOJI JE POTREBNO NAJVIŠE 15 MINUTA PRIPREME:

Palenta s rastopljenom mozzarellom i sezamom prelivena paradajz umakom

 

Na prvi spomen palente, većini je pred očima prizor žganaca s mlijekom, obrok koji neodoljivo podsjeća na djetinjstvo, ali nije ni približno riječ o istom jelu!

Palenta je nutritivno vrijedna namirnica koja u jednom serviranju (od prilike 60 g kuhane palente) sadrži svega 44 kcal. Bogata je beta karotenom, provitaminom A, te drugim vitaminima i mineralima. Ujedno je i vrlo dobar izvor tiamina (vitamina B1) koji podiže imunitet, te pomaže tijelu pretvoriti hranu u energiju i nositi se sa stresom.

Bogatstvo prehrambenih vlakana čini palentu posebno vrijednom namirnicom, a njeno blagotvorno djelovanje veže se uz zdravlje kardiovaskularnog sustava, prevenciju karcinogenih i virusnih bolesti te poboljšanje kognitivnih funkcija, piše portal fitness.com.hr.

Palenta se spravlja od kukuruzne krupice, tj. grubo mljevenog kukuruznog brašna (žutog, bijelog ili crnog) kuhanog u vodi.

Upotrijebimo li manje količine vode u kojoj se krupica kuha, dobit ćemo gušću smjesu, a dodavanjem veće količine vode, palenta će biti rjeđa.

Potrebni sastojci:

  • 60 g žute palente
  • 50 g mozzarelle
  • 1 dl paradajz umaka
  • maslinovo ulje (velika žlica)
  • sezam (dvije male žlice)
  • mažuran
  • sol

Priprema:

Prema vlastitom iskustvu idealan omjer je u 2 dl vruće vode (ne kipuće) prethodno začinjene s prstohvatom soli, mažuranom i maslinovim uljem, staviti 4 velike žlice palente i cijelo vrijeme miješati, te bi kroz 3 minute trebali dobiti idealnu srednje gustu smjesu.

Palentu serviramo na tanjuru i odmah prekrijemo sitno narezanim komadima mozzarelle te začinimo sezamom.

Na laganoj vatri bez ulja zagrijemo paradajz umak kroz 3 minute, te ga prelijemo po jelu. Idealno bi bilo upotrijebiti domaći paradajz umak, ali može poslužiti i kupovni tekući paradajz ili konzerva pelata.

Kao dodatak jelu uvijek se može poslužiti 50 g tune u konzervi (prethodno ocijeđene).

Autor: fitness.com.hr

 

Share this Post