Pred nama su Božić i Nova godina, a blagdansko veselje za mnoge znači neumjereno uživanje u hrani i piću. Donosimo niz savjeta kako da u vrijeme blagdana uživate u hrani i piću, a da pri tom ne gladujete niti se udebljate.
Ako preko dana konzumirate kvalitetne proteine, visoke biološke vrijednosti, mesa, riba, jaja i fermentiranih mliječnih proizvoda iz domaćeg i lokalnog uzgoja, koji sadrže sve esencijalne aminokiseline i salate od povrća dobro začinjenog maslinovim i bučinim uljem, možete se oduprijeti blagdanskom prejedanju. Ove namirnice, za razliku od rafiniranih šećera i ugljikohidrata, ne podižu šećer u krvi i ne potiču prekomjerno izlučivanje inzulina, našeg glavnog hormona debljanja. Konzumiranjem ovih namirnica postiže se dugotrajniji osjećaj sitosti i nema potrebe za prejedanjem.
Moguće je uživati u tradicionalnim blagdanskim delicijama i ostaviti istu težinu, a evo i savjeta kako to postići:
- Izbjegavajte jednu od najlošijih kombinacija hrane koja je gotovo svakodnevno na menijima na ovim prostorima; meso i krumpiri, musaka od mesa i krumpira, meso i kruh, meso s paštom, lazanjama, špagetima, mlincima, meso i bundeve, hamburger, svinjske kobasice s lećom, rižom ili krumpirom, sirevi i mahunarke, riba i sir, riba ili meso s vrhnjem, voće nakon obroka s tjesteninom, rižom ili krumpirom, alkoholna pića uz obroke s ugljikohidratima, kisele salate uz obrok s kruhom, tjesteninom, rižom, slana jela u kombinaciji s desertom ili voćem. Iako postoje različiti dijetetski načini prehrane, praksa pokazuje da se proteini i ugljikohidrati ne bi smjeli kombinirati u jednom obroku, naročito ne u ručku i večeri. Kombinacijom proteina-bjelančevina i ugljikohidrata dolazi do ometanja i spore razgradnje kombiniranih namirnica jer se enzimska aktivnost za njihovo probavljanje ne poklapa i dovodi do međusobnog blokiranja aktivnosti enzima koji ih probavljaju pa tako jedna vrsta namirnice usporava probavljanje druge namirnice. Iako probava počinje u ustima, najveći dio probave odvija se u želucu i tankom crijevu. Probava ugljikohidrata započinje u ustima, a najveći dio probave ugljikohidrata dovršava se u tankome crijevu. Probava proteina započinje u želucu. Probava proteina iz mesa i fermentiranih mliječnih proizvoda u želucu traje oko 6 do 8 sati, riba i jaja oko 3 do 4 sata. Zbog ovih kemijskih procesa ugljikohidratne namirnice (kruh, tjestenina…) ostaju dugo u želucu ukoliko ih jedemo s mesom, ribama, jajima ili fermentiranim mliječnim proizvodima, čime dolazi do njihovog truljenja, što posljedično oštećuje stjenku crijeva. Za probavu proteina u želucu potrebna je velika kiselost želučanog soka, a ta kiselost zaustavlja razgradnju ugljikohidrata i oni moraju čekati red za nastavak razgradnje u tankom crijevu, jer je takva fiziologija ljudskog organizma da se uvijek prije probavljaju proteini
- Uz obroke konzumirajte hladni krumpir, koji se hlađenjem pretvara u otporni, rezistentni škrob te je takav vrlo zdrav za ljudsko zdravlje i neće Vas udebljati. Možete ga jesti kao salate ili kao prilog jelima. Otporni škrob ima manje kalorija u odnosu na druge škrobove (2 vs 4 kalorije po gramu) te povećava osjećaj punine, smanjuje apetit, olakšava mršavljenje i pomaže da jedemo manje
- Sarma je tradicionalno blagdansko jelo ovih podneblja. Sarme koje ste pripremili pustite da se prvo dobro ohlade, kako bi se riža hlađenjem pretvorila u otporni, rezistentni škrob koji je, kao i od ohlađenog krumpira, vrlo zdrav za ljudsko zdravlje i ne deblja, a poslije hlađenja možete ih grijati
- Za pripremu francuske salate koristite majonezu koju ste napravili od domaćih jaja, kokoši koje slobodno pasu i domaćeg extra djevičanskog maslinovog ulja jer takva majoneza ne sadrži šećere, soli i rafinirana biljna ulja
- Pokušajte ne konzumirati kruh uopće, a naročito ne s glutenom, pšeničnim i drugim modificiranim škrobovima. Ako već konzumirate kruh, napravite ga od orašastih plodova, sjemenki, heljde, brašna od konoplje (oni ne podižu šećer u krvi i ne potiču prekomjerno izlučivanje inzulina)
- Za kolače i slastice koristite orahe, bademe, lješnjake, tamnu čokoladu, kokosovo brašno, životinjska vrhnja za šlag i nadjeve, maslac, maslo, kokosovo ulje, a za zaslađivanje steviju, rogač ili kokosov šećer-šećer palminoga cvijeta
- Za grickalice ne koristite sušeno voće s obzirom da ima veću koncentraciju šećera nego svježe voće. U zamjenu koristite orašaste plodove i sjemenke jer su osim omega-3 masnoćama bogati vlaknima koja također sprečavaju naglo podizanje šećera u krvi
- Za piće ne koristite gazirana pića i sokove jer su bogati šećerima, a naročito ih ne miješajte s alkoholnim pićima. Alkohol ne pijte na prazan želudac budući da jako iritira i loše utječe na sluznicu želuca. Ako jedete hranu bogatu ugljikohidratima uz nju nije dobro piti alkoholna pića jer oboje sadrže šećere. Jedete li ribu, mesa, sireve ili jaja s povrćem preporučamo da popijete čašu crnog vina jer će zbog kiselina pospješiti bolju probavu bjelančevina u želucu
- I na kraju, uživajte u obrocima, jedite polako, dobro žvačite jer će te se tako bolje zasititi i bolje će se probaviti hrana u želucu. Kada pojedete pola tanjura stanite. Hormon leptin, koji je zadužen za osjećaj sitosti, ima sporiji impuls nervus vagusom do mozga, a to je od 30 do 60 sekundi i tada će te osjetit sitost
Naš program SITI I VITKI omogućiti će Vam mršavljenje bez gladovanja, mukotrpnog vježbanja, mazohizma i uključivanja snage volje.
Polazimo od činjenica da su ljudsko tijelo i mozak osmišljeni da jedu. Mi nismo obožavatelji tradicionalnih dijeta jer one traže ograničavanje našeg uma, a kad prestanete s dijetom kilogrami se uskoro vraćaju, čak još brže i više.
Mi Vas učimo kako dugoročno usvojiti zdrave prehrambene navike jer je to najbolji način za izgubiti i zadržati težinu !
I na kraju naše će emocije odrediti naše izbore, bili oni dobri ili loši. Jednom kad počnemo prepoznavati svoje emocije možemo ih koristiti za stvaranje načina života koji će se najbolje odražavati na naše bivstvo i pomoći nam da odolimo iskušenjima i ometanjima. Obratite nam se s povjerenjem !
Više informacija pročitajte ovdje.
Želimo Vam ugodne božićne i novogodišnje blagdane te obilje osobnog i poslovnog uspjeha u 2018. godini !
Autor: Mirna Međimorec, farmaceutski stručni radnik, nutricionist i Tui-Na maser
Share this Post