Tri mirisna kolača s trešnjama

Tri mirisna kolača s trešnjama

Dovoljno je nekoliko sastojaka, lim za pečenje, malo vremena i slasni kolači bit će spremni. Odabrali smo tri odlična kolača s trešnjama u kojima možete uživati ovo proljeće. Za jednostavan kolač s jogurtom treba vam malo vremena za pripremu, ali ako želite uživati u francuskom mirisnom desertu onda pripremite clafoutis s trešnjama.

Jednostavan kolač s jogurtom

Sjajna stvar kod pripreme ovog kolača jest što za mjerenje svih sastojaka (osim soli i vanilin šećera) koristite istu čašu od jogurta (kojeg ste iskoristili). Veličina čašice je 180 ml. Ako koristite grčki jogurt koji je u malo većoj čašici, od 200 ml, ne morate povećavati količinu jaja jer tih 20 ml više neće znatno promijeniti teksturu biskvita.

Ovisno o sezoni, možete staviti voće koje imate kod kuće, poput malina, višanja, trešanja ili uvijek dostupnih – grožđica. Ali, ako niste ljubitelj voća, možete staviti i čokoladne kapljice. Kod stavljanja svježeg voća, malo ga pobrašnite prije nego ga stavite u smjesu kako ne bi palo na dno.  Naravno, ako više volite prazan biskvit, ne morate dodavati ništa.

Sastojci:

  • 1 čaša jogurta (ili grčkog jogurta)
  • 2 čaše od jogurta glatkog brašna
  • 1 čaša šećera
  • 1/2 čaše ulja (kokosovog ili suncokretovog)
  • 3 veća jaja
  • 1 prašak za pecivo
  • vanilin šećer
  • prstohvat soli
  • suho voće: brusnice, grožđice ili svježe poput malina ili trešanja, ali ne više od 100 g kako biskvit ne bi “sjeo”

Priprema:

  1. Zagrijati pećnicu na 180 stupnjeva.
  2. U posudu za pripremu prvo staviti jogurt pa oprati čašicu i posušiti ju jer će nam ona biti mjera za ostale sastojke. Dodati brašno, šećer, prašak za pecivo i sol. Dodati ulje, jaja i vanilin šećer. Miješati špatulom dok smjesa ne postane homogena i glatka; ako dodajete voće, isto ga malo pobrašnite pa umiješajte u smjesu, također, možete ga prethodno i namakati par sati u svježem soku od naranče ili nekom po vašem izboru.
  3. Preliti smjesu u kalup (veličine 30x10x7 cm) namazan maslacem pa pobrašnjen (višak brašna istresite). Na vrh poslagati voće (ako stavljate svježe) koje ste malo pobrašnili i peći u zagrijanoj pećnici 45 minuta, odnosno, dok kolač ne bude sasvim pečen – dok čačkalica zabodena u sredinu ne izađe čista Poslužiti ohlađeno i posipano šećerom u prahu.

Prhka savijača od trešanja

Ako umjesto trešanja rabite neko drugo voće, kušajte umak pa prema želji dodajte više šećera, cimet ili vaniliju.

Sastojci:

  • 1000 g trešanja
  • 300 g bijelog pšeničnog brašna
  • 150 g neslanog maslaca
  • 260 g šećera
  • 2 jaja
  • 1 prstohvat soli
  • Voda

Priprema:

  1. Trešnje operite i očistite od peteljki i koštica. Stavite ih u plitki i širi lonac te dodajte 200 g šećera i malo maslaca. Kuhajte na sasvim laganoj vatri 20-ak minuta. Ako nemate trešanja, možete koristiti višnje ili neko drugo sezonsko voće.
  2. U drugoj posudi izmiješajte brašno, 60 g šećera, prstohvat soli te maslac koji ste ostavili da omekša. Sve izradite prstima miješajući te dodajte jaja koja ste umutili pjenjačem te sasvim malo hladne vode, tek toliko da tijesto postane podatno i da ga oblikujete u kuglu. Omotajte plastičnom folijom i ostavite jedan sat u hladnjaku.
  3. Razvaljajte tijesto u plohu debelu oko pola centimetra. Prepolovite je nožem. Na jednu polovicu stavite trešnje koje su se skuhale i reducirale u gusti umak. Zarolajte. Isto ponovite s drugom polovicom tijesta. Premažite ih rastopljenim maslacem i pecite 35 minuta u pećnici na 180 stupnjeva.

Francuski desert: Clafoutis s trešnjama

Ovaj divni i mirisni desert dolazi iz Francuske, a obično se priprema za doručak ili uz popodnevni čaj. Vrlo je jednostavan za pripremu i gotovo svatko ga može napraviti. Okusom podsjeća na palačinku iz pećnice ili čak i na Kaiserschmarrn. Bolje je kada su koštice izvađene jer kompliciraju jelo, a i onda ovaj kolač djeca mogu mirno jesti.

Sastojci:

  • 1 žlica maslaca
  • 350 g trešanja
  • 1 šalica mlijeka
  • 1/2 šalice šećera
  • 3 jaja
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 1/2 šalice glatkog brašna
  • 1 žličica naribane korice limuna prstohvat soli šećer u prahu – za posluživanje

Priprema: 

  1. Zagrijati pećnicu na 200 stupnjeva i premazati okruglu željeznu posudu za pečenje u pećnici maslacem.
  2. Pomiješati mokre sastojke i kratko ih izmiksati. Dodati im suhe sastojke i ponovno izmiksati sve (smjesa će biti tekuća) .
  3. U namašćenu posudu za pečenje izliti smjesu i po njoj poslagati višnje. Peći u zagrijanoj pećnici oko 50 minuta – dok se ne napuhne i rubovi ne dobiju lijepu zlatno smeđu boju.
  4. Izvaditi iz pećnice i ohladiti kratko na sobnoj temperaturi te posipati šećerom u prahu i poslužiti još toplo.

Autor: Gastro.hr

Share this Post