Za gingerbread keksiće ste sigurno čuli, a reč je o keksićima koji se u Americi tradicionalno rade za vrijeme praznika, dolaze u obliku malih čovječuljaka i sadrže mnoštvo začina poput muškatnog oraščića, cimeta, đumbira, karanfilčića. Mi vam danas donosimo recept za tortu s okusom ovih keksića.
Potrebni sastojci:
Za kore
- 350g brašna
- 330 g tamnosmeđeg šećera
- 2 žličice mljevenog đumbira
- 2 žličice cimeta
- 1 žličica mljevenog karanfilčića
- 1 žličica praška za pecivo
- 1 žličica sode bikarbone
- ½ žličice soli
- 3 jaja
- 2 žlice tamnog meda
- 200 g maslaca
- 200 mlmleka
- 1 žličica ekstrakta od vanilije
- Naribana korica jedne naranče
Za kremu
- 300 g krem sira
- ½ žličice cimeta
- 400 g slatkog vrhnja
- 200 g šećera u prahu
Priprema:
- Uključite pećnicu da se grije na 180 stupnjeva C, a tri okrugla kalupa za torte namastite i ostavite sa strane. Sve suhe sastojke pomešajte u jednoj posudi pa im dodajte na kockice nasjeckan maslac i miksajte mikserom dok se ne sjedine i dok ne dobijete mrvice.
- U smjesu dodajite jedno po jedno jaje, zatim dodajte med pa dodajite redom, mlijeko, ekstrakt vanilije i narančinu koricu. Smesu sjedinite da se svi sastojci ujednače pa na kraju umiješajte i đumbir (ako koristite). Dobivenu smesu podijelite na tri jednaka dijela, usipajte ih u kalupe i pecite 20-25 minuta.
- Kad su kore pečene izvadite ih na žicu za hlađenje.
- Za kremu, prvo istucite vrhnje zajedno sa šećerom u prahu da postane čvrsta, dodajte krem sir i cimet pa sve dobro izmiješajte i sjedinite.
- Na tanjur za posluživanje stavite jednu koru, velikodušno je premažite kremom, prekrijte drugom korom, ponovno premažite kremom i poklopite posljednjom korom. Cijelu tortu premažite preostalom kremom, ukrasite i stavte u hladnjak.
Autor/Photo by: lifepressmagazin.com
Share this Post