Torta od cimeta i đumbira

Torta od cimeta i đumbira

 

Za gingerbread keksiće ste sigurno čuli, a reč je o keksićima koji se u Americi tradicionalno rade za vrijeme praznika, dolaze u obliku malih čovječuljaka i sadrže mnoštvo začina poput muškatnog oraščića, cimeta, đumbira, karanfilčića. Mi vam danas donosimo recept za tortu s okusom ovih keksića.

Potrebni sastojci:

Za kore

  • 350g brašna
  • 330 g tamnosmeđeg šećera
  • 2 žličice mljevenog đumbira
  • 2 žličice cimeta
  • 1 žličica mljevenog karanfilčića
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 1 žličica sode bikarbone
  • ½ žličice soli
  • 3 jaja
  • 2 žlice tamnog meda
  • 200 g maslaca
  • 200 mlmleka
  • 1 žličica ekstrakta od vanilije
  • Naribana korica jedne naranče

Za kremu

  • 300 g krem sira
  • ½ žličice cimeta
  • 400 g slatkog vrhnja
  • 200 g šećera u prahu

Priprema:

  1. Uključite pećnicu da se grije na 180 stupnjeva C, a tri okrugla kalupa za torte namastite i ostavite sa strane. Sve suhe sastojke pomešajte u jednoj posudi pa im dodajte na kockice nasjeckan maslac i miksajte mikserom dok se ne sjedine i dok ne dobijete mrvice.
  2. U smjesu dodajite jedno po jedno jaje, zatim dodajte med pa dodajite redom, mlijeko, ekstrakt vanilije i narančinu koricu. Smesu sjedinite da se svi sastojci ujednače pa na kraju umiješajte i đumbir (ako koristite). Dobivenu smesu podijelite na tri jednaka dijela, usipajte ih u kalupe i pecite 20-25 minuta.
  3. Kad su kore pečene izvadite ih na žicu za hlađenje.
  4. Za kremu, prvo istucite vrhnje zajedno sa šećerom u prahu da postane čvrsta, dodajte krem sir i cimet pa sve dobro izmiješajte i sjedinite.
  5. Na tanjur za posluživanje stavite jednu koru, velikodušno je premažite kremom, prekrijte drugom korom, ponovno premažite kremom i poklopite posljednjom korom. Cijelu tortu premažite preostalom kremom, ukrasite i stavte u hladnjak.

 

Autor/Photo by: lifepressmagazin.com

Share this Post