zdravlje koze

Tips & Tricks: Hrana za zdravlje kože

Dragi i poštovani čitatelji, nemojte misliti da je zaista dovoljno potrošiti vreću novaca na neki „brandirani“ kozmetički proizvod i da ste svoju kožu nahranili i zaštitili.

Kao prvo, ne znači, ako je nešto skupo da je i dobro (nažalost, u našem narodu još uvijek je prisutna ta misao-što skuplje, to bolje), kao drugo, za njegu kože nije dovoljno njegovati ju izvana, nanijeti neku finu, mirisnu kremicu, protrljati je pilingom ili staviti masku od gline. Sve je to OK ali, znajte da kožu kao naš najveći organ, treba nahraniti i iznutra!!

Znači, opet dolazimo do spoznaje da se moramo kvalitetno hraniti kako bi i naša koža bila lijepša. U tekstu slijedi nekoliko „tips and tricks“ kako nahraniti kožu iznutra:

1. LJEKARNU ZAMIJENITE ODLASKOM NA ‘PIJACU’

– ova metafora mi je toliko simpatična, a zapravo znači to da koži treba dosta minerala, vitamina i antioksidanasa koje, umjesto da gutate raznorazne suplemente (dodatke prehrani) možete nadoknaditi iz voća, povrća i plave ribe (za one koji konzumiraju meso i ribu)

2. KORISTITE CJELOVITE NAMIRNICE, HRANU PRIPREMAJTE SAMI

– što bi drugim riječima značilo da izbjegavate lance brze prehrane i jednako takve restorane koji poslužuju hranu pripremljenu iz „sumnjivih“ namirnica. Nema bolje od ukusnog obroka pripremljenog od cjelovitih žitarica, povrća u vlastitom domu-barem ste sigurni u to što ste pojeli!

3. ČITAJTE PREHRAMBENE DEKLARACIJE

– to su one informacije o sastavu namirnice, obično se nalaze na poleđini ambalaže. Danas se u namirnice dodaje dosta dodataka prehrani, stabilizatora, umjetnih bojila i sličnog. Često su obilježeni slovom E i nekim brojem. Nažalost, neki su i škodljivi za zdravlje. Mononatrijev glutamat (MSG,MNG, glutamat) je jedan od takvih, stoga ga nastojte izbjeći

4. JEDITE SIROVO

– ne znači da morate postati sirovojedac ili „raw food fan“,ali definitivno je dobro pojesti sirovo voće i povrće ili pak fermentiranu hranu tipa kiseli kupus, repa (moj prvi izbor je fermentirani organski uzgojen  daikon, obzirom da ta „rotkva“ ima sposobnost vezanja štetnih tvari iz okoline )

5. JEDITE LOKALNO I SEZONSKI

– to je jedna od mnogih korisnih stvari koje me naučila moja baka, tako da nastojim jesti povrće i voće koje raste u „mojem selu“ u tom godišnjem dobu. Da li je to znanstveno utemeljeno? Vjerojatno nije, kao i većina stvari koje smo naučili od naših baka i djedova, ali se u praktičnom smislu pokazalo jako djelotvornim.

6. SLUŠAJTE I PROMATRAJTE SVOJ ORGANIZAM

– za one koji čitaju moj blog, vjerojatno sam pomalo dosadna koliko puta spominjem individualnost i prilagodbu svojih životnih navika svojem organizmu, jer svaki čovjek je ipak individua za sebe. U kontekstu ovog teksta, npr. ako netko ima suhu kožu, mogao bi razmisliti u uključivanju kvalitetnih masnoća u svoju prehranu (omega 3 masne kiseline), dok bi osoba s aknama mogla razmisliti o izbacivanju mlijeka i mliječnih proizvoda iz prehrane.

NEKOLIKO SAVJETA IZ ‘BILJNOG’ SVIJETA

  1. Koža će Vam biti zahvalna ako koristite hladno prešana ulja poput ulja noćurka i boražine-ovo su ulja bogata γ- linolenskom kiselinom, koriste se kod određenih „stanja“ kože tipa psorijaza, upala kože i nekih drugih stanja, no i zdrava koža će vam biti zahvalna na ovim uljima! Ulje konoplje i lana sadrže -linolensku kiselinu koja također ima brojne „korisnosti“ u našem organizmu.
  2. Korijen čička (Arctium lappa) i Maćuhica ( Viola tricolor) su dvije biljke koje koristimo u službi „čišćenja“ kože. Obzirom da je koža, kao organ povezana s jetrom, ove biljke djeluju i kao čistači jetre. Mogu se pripremati u obliku čajeva, no ipak preporučam korištenje SIPF ili pak EPS preparata ovih biljaka, što je puno elegantnije i brže.

Autor: Alenka Brozina, dr.med.,
vlasnica konzaltinga za prehranu NutriFito.

Share this Post