Detoks kose uz pomoć zelene gline

Uz sunce, zrak i vodu, čije vitalne elemente sadrži, glina je jedno od najmoćnijih i najstarijih sredstava fizičkog obnavljanja.

Mnoge generacije prije nas su vjerovale u moć gline. U drevnom Egiptu, ljekovita moć gline je bila dobro poznata, ona se koristila za liječenje i mumificiranje faraona. Stari Grci su ju upotrebljavali za liječenje prijeloma: na frakturu su stavljali gipsane trake namazane glinenim blatom.

Toliko očisti organizam da se izgubi i neugodan miris znoja te ostalih tjelesnih izlučevina. Zašto volimo ginu? Jer djeluje i iznutra i izvana. Naime, maske, oblozi i kupke od zelene gline smiruju upale kože, odstranjuju akne, mitesere, sprečavaju crvenilo i mrlje na koži, a poboljšavaju i formiranje kolagena i elastina koji su važni za što trajniji izgled mlade i svježe kože.

Glina je jedno od najmoćnijih i najstarijih sredstava fizičkog obnavljanja.

Zahvaljujući mineralima koje sadrži, glina na sebe veže organske molekule, masnoće i toksine pa se, pogotovo kod masne i oštećene kose i kože, preporučuje često raditi maske od gline koje su višenamjenske – čiste pore kože i vlas dlake, opskrbljuju vanjski sloj mineralima i pružaju lagani piling kože i vlasišta.

Kosa odlično reagira na masku od gline i u tu svrhu se najčešće koristi zelena glina koja se miješa s uljima, čajevima i ostalim dodacima koji pomažu da se smanji oštećenje kose koje je nastalo uslijed tretiranja kose kemikalijama.

Masku za kosu vrlo je jednostavno napraviti – pomiješajte nekoliko žlica zelene gline u prahu s nekoliko žlica ulja ili čaja, dodajte najviše pet kapi eteričnog ulja, pomiješajte smjesu i masku stavite na kosu. Ako vam je ostalo smjese, nanesite masku na lice, vrat i dekolte. Ostavite masku da djeluje oko 25 minuta i nakon toga je isperite u mlakoj vodi. Ako vam se čini da je kosa nakon nanošenja maske ostala masna, možete je oprati šamponom, a na kraju ju je dobro isprati u jednom od čajeva koji će pružiti njegu, ali i dodatno tonirati vlasi. Ako imate svjetlu kosu, preporučuje se čaj od kamilice, čaj od ružmarina je dobar za tamnu kosu, kadulja za smeđu, a preslica je zadužena samo za sjaj. Budete li ponavljali ovaj tretman dva puta tjedno, kosa će vam biti lepršava i sjajna te će izgledati zdravo i njegovano.

Autor: Mary Novosel

Podijeli s prijateljima