The best pactice – wellness turistička ponuda u Europi

The best pactice – wellness turistička ponuda u Europi

Popularizaciji wellness životnog stila i wellness turističkih putovanja doprinose i projekti nagrađivanja najboljih wellnessa. Izbor najboljih svjetskih wellnessa doprinosi razvoju konkurentnih wellness turističkih proizvoda vrhunske kvalitete.

WELLNESS TRAVEL AWARDS

Wellness Travel Awards se svake godine dodjeljuje najboljim svjetskim wellnessima u više kategorija, a čiji izbor organizira Spafinder Wellness 365 u suradnji sa World Travel Market iz Londona. Spafinder je najveća svjetska marketinško-medijska tvrtka koja se bavi spa i wellness industrijom više od 30 godina. Izbor najboljih se provodi kroz tri faze. U prvoj i drugoj fazi se pozivaju svi ponuđači da se nominiraju, a potom ih boduju na osnovu propisanih kriterija – 39 svjetski poznata stručnjaka i novinara specijalizirana za zdravstveni turizam. U trećoj fazi slijedi glasovanje od strane potrošača kako bi se utvrdio pobjednik.

U jednoj od kategorija najboljim Europskim turističkim wellnessom u 2016 godini, proglašen je španjolski hotel SHA wellness & medical clinic.

KONCEPT I KADROVI SHA WELLNESS&MEDICAL CLINIC HOTELA

Programski koncept i filozofija SHA wellness&medical hotela počiva na priči o osobnom pozitivnom wellbeing iskustvu osnivača Alfreda Batallera Parietti-ija, koji je trideset godina svog života patio od probavnih problema koji su negativno utjecali na kvalitetu njegova života. Liječio se kod nekoliko liječnika koji su ga prema nalazima i tegobama liječili medikamentozno, ali bez dobrih rezultata. Na svom putu traženja rješenja naišao je na doktora koji je bio obrazovan u području prirodnog liječenja, a koji je i danas član SHA tima. Upravo su te prirodne metode uključivale zdravu i prilagođenu bolesti prehranu promijenile njegov život na bolje. Danas je u fokusu svih wellbeing programa SHA hotela, zdrava i prirodna prehrana, spoj modernih i tradicionalnih spoznaja i metoda unaprjeđenja zdravlja, prevencije i liječenja bolesti.

U SHA wellbeing hotelu ističu tim stručnjaka konvencionalne i tradicionalne medicine, nutricionista, psihologa, specijalista alternativne medicine i terapeuta, koji svoja vrhunska znanja i metode kombiniraju u programima koji nudi ovaj pobjednički zdravstveno turistički objekt. Oni svoje goste pozivaju na boravak tijekom kojeg će njihova duša i tijelo naći ravnotežu. Obećavaju izvrsnost i gostoprimstvo vrhunske kvalitete svakom gostu

PROSTOR I UGOĐAJ SHA WELLNESS&MEDICAL CLINIC HOTELA

 SHA je smješten uz obalu Sredozemnog mora, s prekrasnim pogledom i u blizini parka prirode  Sierra Helada. Područje karakterizira ugodna mikroklima, te je regija proglašena za zdravstveno pogodnu od strane Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

U pet objekata koji čine SHA smještena su 92 apartmana, čija površina je između 70 i 320 kvadratnih metara. Zen dizajn, mediteranski i tropski vrtovi; Veliki bazeni unutarnji i vanjski, slapovi, brojna područja za opuštanje. Klinika i wellness centar izgrađen su na više od 6000 m2 – raspoređeni na više katova. U svakoj zoni su po dva unutarnja bazena za hidroterapiju, velik broj kabina za tretmane, kabine za tretmane parova, prostorije za konzultacije, dvorane za vježbe, meditacije, radionice, medicinske ordinacije, te zone za opuštanje i odmor. Veliki, otvoreni prostori u svakom objektu, u kombinaciji s inovativnim dizajnom, stvorili su prostor  savršeno ugodnim te se u njemu gosti osjećaju kao kod kuće.

U SHA hotelu gosti mogu posjetiti: SHA club-mjesto za druženje i dijeljenje iskustava, dvoranu za meditacije, biblioteku, butike, brojne restorane, tenis terene ili uživati na terasama s prekrasnim pogledom.

PROGRAMI I PONUDE SHA WELLNESS HOTELA

SHA nudi više specijaliziranih programa usmjerenih na konkretne zdravstvene probleme,među kojima su: Program za mršavljenje, Antistres program, Program za bolje spavanje, Detoksikacija, Odvikavanje od pušenja, Antiage & Beauty program, Bodymind regeneracija i još mnogi drugi.

Među raznovrsnom ponudom u ponudi su 2 zdravstveno preventivna programa:

 • Spa essence i Spa discovery – holistički wellbeing programi nude jedinstveno iskustvo na putu stjecanja cjelovitih navika zdravog i sretnog življenja. Zdravstveni program u trajanju od najmanje 4 ili 7 dana uključuje medicinske konzultacije po principu tradicionalne medicine, makrobiotičku prehranu, prirodne terapije, metode zapadne medicine, zajedno s nizom personaliziranih tretmana.

 UPOZNAJTE JEDINSTVEN PROGRAM ZA ZDRAVO SPAVANJE U SHA WELLNESS&MEDICAL HOTELU

 Dobar san je jedan od temeljnih stupova zdravog načina života. Poremećaji spavanja su često uzrok preranog starenja i pojave srčanih ili bolesti dišnog sustava. U SHA hotelu program protiv poremećaja spavanja objedinjuje najbolje prakse i metode moderne i tradicionalne medicine.

Program traje 7 dana i uključuje nevjerojatnih  22   različitih  a istom ishodu (zdravom spavanju)  usmjerenih usluga:

 • Opći liječnički pregledi
 • Inicijalne laboratorijske pretrage
 • Opće medicinsko savjetovanje na početku i na kraju programa
 • Savjetovanje sa stručnjakom za prehranu i naturopatiju
 • Poligrafska dijagnoza spavanja
 • Uvodna procjena i health coaching
 • Plan SHA prehrane
 • Prirodni i zdravi napitci u skladu s planom tretmana
 • Bioenergetski tretman
 • 3 x opuštajuće i terapeutske masaže(shiatsu, SHA Detox masaža, craniocervical masažu ili masažu dubokog tkiva)
 • 2 x coaching sesije u svezi problema
 • 1 x grupna meditacija
 • 2x tretman tradicionalne kineske medicine(akupunktura, laser akupunktura ili moxibustion)
 • 1x individualni yoga trening
 • 1x individualni trening meditacije
 • 2x aquarelax ili Watsu
 • 1x physio sesija
 • 1x phytotherapy konzultacija liječenja, u skladu s receptom
 • Sudjelovanje na edukacijama, radionicama: yoga, tai chi, šetnje, zdrava prehrana
 • Slobodan ulaz u vodene sadržaje (bazeni, saune)
 • Personalizirani plan životnog stila nakon povratka
 • 1 dodatak prehrani

Cijena programa bez smještaja je 3.500 Eura po osobi.

MOŽE LI HRVATSKI WELLNESS UČITI OD NAJBOLJIH I PRODUŽITI TURISTIČKU SEZONU?

Najzastupljeniji i najbrojniji  oblik  zdravstvenog turizma u Hrvatskoj je turistički wellness. Ne može se poreći da je turističkim ponuđačima u Hrvatskoj wellness nije donio veću konkurentnost zbog proširenja hotelske ponude, veću potražnju smještaja, veću vanpansionsku potrošnju njihovih gostiju.

No, ulažući u izgradnju i opremanje wellnessa turistički su ponuđači „sanjali“ o produžetku sezone.

Uspoređujući wellness turističku ponudu Hrvatske s ponudom i programima nagrađenog hotela – ne treba se čuditi što taj cilj nije postignut.

Većina wellness turističkih ponuđača u Hrvatskoj svoju ponudu bazira na sadržajima i pogramima poput masaže, bazena i sauna. Većina sadržaja u paket aranžmanima su također masaža, bazen i sauna.

U trendu je wellness kao motiv turističkih putovanja u kojem je turist aktivni sudionik. On od wellnessa očekuje cjelovitu, raznovrsnu ponudu (programe relaksacije, osobnog rasta i razvoja i programe komplementarne medicine) koji nude mjerljive rezultate. Samo takva wellness turistička ponuda može produžiti turističku sezonu.

KAKO DO WELLNESS PONUDE KOJA PRODUŽUJE TURISTIČKU SEZONU ?

Hrvatska je sve popularnija europska turistička destinacija. Najnovije vijesti s turističkih sajmova ohrabruju – europski turisti su već rezervirali smještaj u Hrvatskoj.

Wellness turistički ponuđači Hrvatske imaju wellness hardware (prostor i opremu) i nekonkurentne programe za produženje turističke sezone.

Pred njima je da što prije reprogramiraju svoje wellness programe i iznenade svoje goste inovativnom ponudom – kako bi se vratili, i to ciljano na wellness turističko putovanje  izvan glavne turističke sezone.

Stoga inovirajte wellness se uzoru na najbolje wellness prakse. Konkurentna wellness ponuda treba uključiti programe i usluge za relaksaciju, osobni rast i razvoj, programe samopomoći i programe tradicionalne i prirodne medicine.

Uključite stručnjake – tehnologe koji će Vam pomoći u fazi programiranja,  implementacije, obuke kadrova  i standarda usluge vrhunske kvalitete.

Isplatit će se – jer wellness životni stil je cjeloživotna potreba suvremenog čovjeka i sve više motiv turističkih putovanja.

Autor: Jelica Popićdr.med., ravnateljica Učilišta Lovran  i urednica portala wellness.hr.

Share this Post