terapija udarnim valom

Terapija udarnim valom

Terapija udarnim valom je multidisciplinarni način liječenja koji se koristi u ortopediji, fizioterapiji, sportskoj medicini, urologiji i veterini. Njezina glavna karakteristika je brzo ublažavanje i vraćanje mobilnosti. S obzirom da je svrstavamo u ne- kirurško liječenje, te se njome smanjuje potrebu za analgeticima, ova je terapija postala idealna u svrhu ubrzavanja vremena oporavka i liječenja raznih poremećaja koji uzrokuju akutnu ili kroničnu bol.

MEHANIZAM DJELOVANJA

Udarni val je zvučni val koji prenosi energiju visokog intenziteta na bolna područja i tkiva u subakutnim, subkorničnim ili kroničnim stanjima. Energija potiče regeneraciju kostiju, tetiva i drugih mekih tkiva. Udarni valovi su karakteristični po brzim promjenama tlaka, visokim amplitudama i ne periodičnosti. Kinetička energija koja se stvara uz pomoć komprimiranog zraka se prenosi do odašiljača na kraju aplikatora i dalje u tkivo.

MEDICINSKI UČINCI

Zvučni valovi visokog intenziteta korišteni u terapiji udarnim valom u interakciji s tkivom uzrokuju ubrzani oporavak tkiva i rast stanica, analgeziju te bolju mobilnost.

Stvaranje novih krvnih žila – normalan protok krvi je važan za pokretanje procesa za oporavak oštećenih struktura. Primjena zvučnih valova stvara mikro oštećenja u tetivama i kostima. Zbog tih mikro oštećenja dolazi do značajnog povećanja faktora rasta. Kao rezultat tih procesa arteriole se obnavljaju, potiče se njihov rast te nastaju nove. Nove krvne žile poboljšavaju prokrvljenost i oksigenaciju u tretiranom području te potpomažu bržem ozdravljenju tetive i kosti.

Smanjenje kronične upale – do kronične upale dolazi kada upalni odgovor nije u potpunosti zaustavljen. To može oštetiti zdravo tkivo i rezultirati kroničnim bolovima. Mastociti su jedna od ključnih komponenata upalnog procesa. Njihova aktivnost se može povećati upotrebom zvučnih valova. Aktivaciju mastocita slijedi proizvodnja kemokina i citokina. Ti upalni spojevi prvo povećavaju upalni proces te zatim pomažu u vraćanju normalnog regenerativnog procesa.

Stimulacija proizvodnje kolagena – proizvodnja dovoljne količine kolagena je preduvjet za oporavak mišićno – koštanih i ligamentnih struktura. Terapija udarnim valom pospješuje sintezu prokolagena. Terapijom se kolagenska vlakna udružuju u uzdužne strukture koje čine novonastala tetivna vlakna gušćima i  čvršćima.

Otapanje kalcificiranih fibroblasta – nakupljanje kalcija je najčešća posljedica mikrotrauma na tetivama. Zvučni valovi razbijaju postojeće kalcifikate. Terapija udarnim valom započinje biokemijsku dekalcifikaciju i tretira tetivu, a čestice kalcija se dreniraju putem limfnog sustava.

Opuštanje trigger točaka – trigger točke su glavni uzrok bolova u leđima, vratu, ramenima i nogama. Povezani su sa čvorićima u napetim mišićnim vlaknima tzv. miogelozama. Disfunkcionalna mišićna vlakna mogu biti toliko napeta da sami sebe sprječavaju opskrbu krvlju. To uzrokuje nakupljanje toksina koji zatim iritiraju osjetilne živčane završetke koji uzrokuju još veću napetost. Kod terapije zvučna energija deblokira kalcijevu pumpu te se na taj način opuštaju mišićna vlakna i trigger točke.

INDIKACIJE

Skakačko koljeno, bolno rame, teniski lakat, petni trn, bol na hvatištu tetive, kronična tendinopatija, sindrom trkačke potkoljenice, kalcifikati, bol u kukovima

TERAPIJA

Terapija udarnim valom je neinvazivna terapija. Aplikacija je jednostavna i laka te se odvija u tri koraka:

  • Lokacija poremećaja – palpirati oboljelo područje kako bi primjena bila precizna
  • Aplikacija gela – aplikacija dovoljne količine gela na oboljelo područje. Gel je potrebna kako bi se zvučni valovi učinkovito prenijeli.
  • Početak terapije – glava aplikatora se postavi na oboljelo područje te se započinje sa terapijom.

Autor: Jelena Skočić, bacc. fizioterapije, Wellness terapeutkinja, trenerica i predavačica Wellness Akademije

Foto by: fizikalna-terapija.hr

Share this Post