Zdravlje kostiju

Vježbaj kako bi poboljšao zdravlje kostiju – 1. dio

Pitate se na koji način tjelovježba pomaže kod krhkih kostiju? Vježbanje je moćan lijek za osobe koje boluju od osteoporoze. Pomažu u smanjenju gubitka koštane mase i jačaju mišiće koji podupiru naše tijelo.

Vježbanje rezultira manjom mogućnošću za prijelom kosti prilikom pada. Ali nisu sve vježbe dobre za prevenciju osteoporoze. Ako ste u mogućnosti potrebno je kombinirati vježbe koje jačaju mišiće i weight-bearing vježbe odnosno vježbe koje jačaju kosti pomoću težine.

Ples je vaš put do zdravih kostiju

Ples je odlična tjelovježba, podiže vam puls i osim srca jača i ostale mišiće i kosti. Uz to morate zapamtiti različite korake pa je ujedno i odlična vježba za mozak.

Brzo hodanje

Ako ste u mogućnosti da hodate bržim tempom, čak i kratko vrijeme, vaše kosti će vam biti zahvalne. Tri kratke šetnje bržeg tempa su odlične kao i jedna malo duža, sporija šetnja. Brzo hodanje je također dobro za zdravlje vašeg srca. Ako se bojite neravnih terena i mogućnosti pada odlična zamjena za brzo hodanje je ergometar odnosno traka za trčanje.

Ako ste u mogućnosti potrebno je kombinirati vježbe koje jačaju mišiće i weight-bearing vježbe odnosno vježbe koje jačaju kosti pomoću težine.

Vrtlarenje

Nošenje zaljevača, čupanje korova i ostali radovi u vrtu mogu vam pomoći da ojačate. Ove aktivnosti nisu za sve osobe koje boluju od osteoporoze. Većina prijeloma kralješnice nastaje prilikom savijanja prema naprijed. Ako uživate u vrtlarenju pazite da kralješnicu uvijek držite ravno i izbjegavajte savijanja u struku.

Vježbajte aerobik

Ovisno o stadiju osteoporoze izaberite vrstu aerobika. Kod osoba koje žele prevenirati osteoporozu brži tempo će ojačati kosti koje su dovoljno stabilne da podnose silu. Blaži oblik aerobika je sigurniji izbor za osobe koje se bore sa težim oblikom osteoporoze. Dok je kod osoba koje su imale prijelom najbolji izbor aerobik u vodi.

Podijeli s prijateljima