roditeljstvo od zaceca

Svjesno roditeljstvo već od začeća

Svjesno roditeljstvo je kada se roditelji ponašaju odgovorno prema djetetu  već od njegova začeća. Deterministički stavovi, da karakter i ponašanje djece najviše ovisi o genima već su odavno napušteni, jer je dokazano da je sretno, zdravo i uspješno dijete više rezultat stavova i načina ponašanja  roditelja.

Kako stres roditelja utječe na  zdravlje nerođenog dijete

Dijete koje se razvija u ženskoj utrobi, prima puno više od hranjivih tvari iz majčine krvi . Zajedno s hranjivim tvarima, fetus apsorbira višak glukoze ukoliko je majka dijabetičarka, višak kortizola i drugih hormona povezanih sa situacijama »borba il i bijeg«, ako je majka pod kroničnim stresom.

Ako je majka pod stresom, aktivira se os hipotalamus-hipofiza-nadbubrežne žlijezde, koja podržava reakcije borbe ili bijega u prijetećem okolišu. Hormoni stresa pripremaju tijelo na zaštitnu reakciju. Nakon što ti hormoni stresa preko krvotoka prijeđu u krvotok djeteta, oni djeluju na iste organe i tkiva u fetusu kao što su djelovali i u majci. U stresnoj okolini krv fetusa najviše odlazi u mišiće i stražnji mozak, pružajući hranjive elemente potrebne rukama i nogama i području mozga odgovornom za refleksno ponašanje.

Razvoj tkiva i organa djeteta proporcionalan je količini hormona stresa u njegovim organima, zbog čega stres majke utječe na fizički i psihičko zdravlje još nerođenog djeteta.

Tako je dokazano da razina kortizola u fetusu ima vrlo važnu regulatornu ulogu u razvoju bubrežnih jedinica za filtriranje, nefrona. Stanice nefrona blisko su povezane s reguliranjem ravnoteže soli u tijelu, zbog čega su važne u kontroliranju krvnog tlaka. Višak kortizola apsorbiranog iz majke koja je pod stresom utječe na formiranje nefrona u fetusu. Još jedna posljedica viška kortizola je da on istovremeno prebacuje i majčin i fetusov sustav iz stanja rasta u stav zaštite.

Niska porođajna težina djetata

Višak kortizola u krvi majke i djeteta inhibira rast u maternici – uzrokuje da se beba rodi manja. Suboptimalni uvjeti u maternici koji vode do niske porođajne težine beba povezani su osim s stresom i s većim brojem zdravstvenih problema kod roditelja uključujući dijabetes, srčane bolesti i pretilost.

Inteligenciju djeteta kontroliraju faktori iz okoline

Otkriveno je da su geni odgovorni za samo 48 posto faktora koji određuj u kvocijent inteligencije djece. A kada se uračuna i sinergijski učinak miješanja majčinih i očevih gena, prava naslijeđena komponenta inteligencije pada još niže, na 34 posto.  S druge strane znanstvenici su otkrili da uvjeti tijekom prenatalnog razvoja znatno utječu na kvocijent inteligencije. On otkriva da do 51 posto potencijalne inteligencije djeteta kontroliraju faktori iz okoline. Ranija istraživanja već su otkrila da uzimanje alkohola il i pušenje tijekom trudnoće može uzrokovati smanjenje kvocijenta inteligencije kod djece.

Savjet za ljude koji žele biti roditelji: možete radikalno zakinuti inteligenciju svoga djeteta jednostavno načinom na koji pristupate trudnoći . Promjene u inteligenciji djeteta nisu slučajne: one su izravno povezane s promjenama krvotoka u mozgu koji je pod stresom.

Share this Post