Sve o korištenju soje u prehrani

Sve o korištenju soje u prehrani

Hrana koja se temelji na soji, u današnje je vrijeme zaista dostupna u svim oblicima. Soja se može pripremati kuhana ili pržena, a sojine su klice ukusan dodatak salatama. U nastavku pročitajte malo više o najčešće korištenih sojini proizvodi.

SOJINO MLIJEKO
Sojino mlijeko je proizvod sličan običnom kravljem mlijeku. Sojino mlijeko može biti vrlo zdrava zamjena za kravlje mlijeko, jer se u pogledu sastava gotovo ne razlikuju. Nadalje, biljnog je porijekla, nema laktoze, kolesterola i zasićenih masnoća.

TOFU
Tofu je sojin sir koji se izrađuje se od sojinog mlijeka. U Japanu, Maleziji i Indoneziji se koristi svakodnevno kao zamjena za meso. Postoji više načina njegove pripreme – kuhan, pečen, pohan, pržen na roštilju. Prema stupnju vlage, količini proteina i ostalih sastojaka razlikujemo američki, japanski i kineski tofu. Tako na primjer prosječan američki tofu ima 7,8% proteina, 4,1% masti, 2,4% ugljikohidrata, te stoga spada u malokalorijske proizvode. Osim što ne sadržava kolesterol i zasićene masne kiseline, u pripremi tofua nema sirovina životinjskog porijekla. Stoga je ovaj proizvod iznimno bitan u vegetarijanskoj i makrobiotičkoj kuhinji.

Prosječan tofu ima 7,8% proteina, 4,1% masti, 2,4% ugljikohidrata, te spada u malokalorijske proizvode

MISO
Miso je fermentirani sir, dobiven iz soje. Mekane je konstrukcije, zbog čega se lako razmazuje i prijatne je arome. Od tofua se razlikuje u tome, što njegova proizvodnja traje od jednog do tri mjeseca. Postoje različite vrste misa – slatkasti svijetli (shiro miso), crveni (genmai miso), ječmeni (mugi miso) i tmani hatcho miso (ime je dobio prema regiji za koju je karakterističan).

TEMPEH
Tempeh je fermentirani proizvod od cijelog prokuhanog sojinog zrna, bijele boje, čvrsto – elastične konzistencije, ugodne arome, te je sav prožet micelijem plijesni (Rhizopus). Pakira se u pločama različite veličine. Jede se sirov ili se peče i prži do zlatnožute boje kao mesni odrezak. U Indoneziji tempeh uspješno zamjenjuje meso i nalazi se u svakodnevnoj prehrani. U posljednje vrijeme se nalazi na američkom i europskom tržištu u vakuum ambalaži.

Podijeli s prijateljima