Sok od jabuke, celera i đumbira za zdravlje štitnjače

Sok od jabuke, celera i đumbira za zdravlje štitnjače

U samo jednoj čaši soka osigurajte pravu dozu nutrijenata na kojima će vam štitnjača biti zahvalna.

Sokovi su odličan način da u jednom potezu svom tijelu osigurate poštenu dozu različitih hranjivih sastojaka. Ovaj sok za zdravlje štitnjače dolazi iz knjige Thyroid Healing autora Anthonyja Williama, „medicinskog medija“,  a u potpunosti se sastoji od namirnica koje podupiru zdravlje štitnjače. Najbolji dio je da ga možete lako prilagoditi vašem ukusu – slobodno zamijenite celer krastavcima ili korijandar peršinom. U svakom slučaju, dobit ćete veliku dozu moćnih sastojaka za zdravu štitnjaču.

Celer jača klorovodičnu kiselinu (glavni sastojak želučane kiseline) i pomaže jetri da proizvodi žuč koja je potrebna za normalnu apsorpciju masti u crijevima. Također osigurava mineralne soli koje djeluju protiv Epstein-Barr virusa (EBV), najpoznatijeg po tome što uzrokuje mononukleozu, ali može biti odgovoran za osjećaj umora, malaksalosti i slabosti. Celer također pridonosi radu središnjeg živčanog sustava te stabilizaciji rada nadbubrežnih žlijezda, a uz to potiče proizvodnju hormona štitnjače T3.

Jabuke djeluju protuupalno na štitnjaču jer „izgladnjuju“ EBV. Kako pektin ulazi u probavni sustav, oslobađa fitokemikalije koje se vežu na EBV, okružujući virusne stanice tako da se one ne mogu hraniti i razmnožavati.

Đumbir pomaže kod asimilacije hranjivih tvari i ublažavanja grčeva. Đumbir je također moćan antivirusni lijek zbog udjela vitamina C, a jedno od njegovih posebnih svojstava je sposobnost da vrati tijelo iz reaktivnog stanja umirujući živce i mišiće. Đumbir pomaže u postizanju ravnoteže i homeostaze štitnjače, podižući je ako je hipo i smirujući ako je hiper.

Korijander se, sudeći prema autoru Thyroid healing, veže na toksične teške metale poput žive i olova koji hrane Epstein-Barr virus. Također se veže na EBV neurotoksine koji u tijelu mogu izazvati trnce i utrnulost, bol, upalu, depresiju i anksioznost.

Sastojci:
– 1 celer u listu
– 2 jabuke, narezane
– 1 svežanj korijandera
– 5 do 10 cm svježeg đumbira

Priprema:
Sve sastojke staviti u sokovnik i napraviti sok. Za najbolje rezultate popijte odmah na prazan želudac.

Ako nemate sokovnik,  grubo nasjeckajte celer i jabuke. Stavite sve sastojke u blender i miksajte dok ne dobijete jednolični smjesu, zatim procijedite.  Sok popijte odmah.

Savjet:
Ovaj sok možete prilagoditi vašem ukusu ako celer zamijenite s 2 krastavca ili korijander sa svežnjem peršina. Ovisno o sokovniku, potrebno je više ili manje đumbira. Prilagodite količinu vašem ukusu.

Autor/photo by: naturala.hr

Share this Post