Jede vam se nešto zdravo i slatko? Ova slatka energetska bomba je idealna poslastica za ljubitelje čokolade.
Svatko od nas povremeno osjeti neodoljivu želju za slatkim. Razlozi mogu biti razni, bilo da se radi o gubitku energije koju treba nadoknaditi, PMS-u ili nam se naprosto jede nešto slatko… Najčešće posegnemo za čokoladom. Ali postoji idealna zamjena.
Na ovaj recept sam slučajno naletjela i isprobala ga. Moram priznati da sam strastveni obožavatelj čokolade i da me je teško “kupiti” bilo čim drugim. No, ovo me je oduševilo. Idealna poslastica, koja osim što je ukusna i zadovoljava potrebu za slatkim, prepuna je nutritivnih vrijednosti za naš organizam. Prava mala energetska bomba. Osim što je zdrava i ukusna, veoma je laka za pripremu i neće vam oduzeti puno vremena.
Sastoji se od badema, smokava i datulja koje izmiješate u istom omjeru i izmiksate ih. Dobivenu smjesu istresite u kalup ili na foliju i oblikujte u obliku pravokutnika. Možete ju rezati na kockice, manje kvadratiće, zamotati u šarene papiriće kako bi najmlađima bile još privlačnije…ideja je bezbroj.
Uostalom, mikser u ruke i isprobajte recept. A kao bih vas potaknula, evo po nešto o svakom od sastojaka ponaosob. U slast vam bilo!
Možete ju rezati na kockice, manje kvadratiće, zamotati u šarene papiriće kako bi najmlađima bile još privlačnije…ideja je bezbroj.
DATULJA
Datulja sadrži prirodne šećere glukozu, saharozu i fruktozu i alternativa su običnom šećeru. Zbog visokog udjela hranjivih tvari, izazivaju osjećaj sitosti. Bogate su željezom i osobe koje imaju problema s anemijom, trebale bi ih što više konzumirati. Osim toga, dobar su izvor prirodnih vlakna, koji su neophodni za dobar rad crijeva.
SMOKVA
Idealan su izvor magnezija koji pomaže unaprijediti metaboličke procese u organizmu, potiče vitalnost i usporava proces starenja. Suhe smokve imaju tri puta više magnezija nego svježe. Osim toga, bogata je topivim vlaknima koji pomažu u snižavanju razine kolesterola.
BADEMI
Bademi su bogat izvor vitamina E koji ima antioksidacijsko djelovanje i na taj način sprječava prerano starenje i propadanje stanica u organizmu. Potiče imunološki sustav, te smanjuje simptome upalnih procesa.
Autor: Sanja Tkalčec