Mnogo mi se svidjela riba u umaku od povrća, koju smo jeli na moru u Grčkoj. Kuhar iz hotela mi je objasnio kako se sprema, pa sam ponovila ovaj fini ručak i kući, ovaj put sa filetima oslića. Miriše divno, lagana je za spremiti i odličan izbor za ovu vrućinu, jer ima jako malo masnoće, tako da je recept pogodan i za dane posta.
Sastojci:
- 3 veća fileta oslića ili neke druge ribe (oko 700 gr.)
- 2 mrkve
- 2 rajčice
- 6,7 češnja češnjaka
- 1 tikvica
- svježi peršin i bosiljak
- lovorov list
- 1 dl vode
- sok od polovine limuna
- 4,5 kašika maslinovog ulja
- sol, mejšavina začina za ribu (ružmarin, korijander, papar…)
Priprema:
- Povrće oprati, očistiti i isjeći na kolute – mrkvu, tikvicu i rajčicu. češnjak samo očistiti, ne mora se isjeckati. List peršina i bosiljka također oprati i sitno isjeckati.
- Vatrostalnu posudu poprskati maslinovim uljem, staviti isjeckano povrće i rukama dobro izmješati, pa posuti nasjeckanim peršinom, bosiljkom i par listića suhog lovora, opet izmješati.
- U posudici izmješati vodu, limunov sok, maslinovo ulje, sol i začine koje volite (ja sam kupila neku mješavinu za ribu koja sadrži korijander, ružmarin, papar…). Tom smjesom preliti povrće.
- Posudu prekriti alu-folijom, malo je izbockati da tokom pečenja može izlaziti para i staviti u pećnicu na pola sata da se peče.
- Filete oslića oprati, posušiti ubrusom i posoliti pa svaki isjeći na dva ili tri dijela.
- Pred kraj pečenja, otkriti povrće, staviti ribu na njega, malo je utisnuti u povrće, pa zapeći još deset minuta, otkriveno.
Posluživanje
Uz ovo jelo, prilog nije potreban, sve je tu! Samo natočiti čašu bijelog vina i uživati! 😉 A ako ste na Dukan dijeti, pogodno je od druge faze 🙂
Autor/Photo by: coolinarka.com
Share this Post