Kruh bez brašna je najzdraviji na planeti. Umjesto brašna koristi se zrnje pšenice. Nema aditive. Potrebna je mala količina kvasca i soli.
Sadrži velike količine proteina, vitamina, aminokiselina, masti, ugljikohidrata i minerala. Štoviše, sadržaj hranjivih vlakana je dvadeset puta veći od onog u kruhu od bijelog brašna.
Kruh bez brašna spriječava dijabetes, arteriosklerozu i celulit, potiče proizvodnju crvenih krvnih stanica i hemoglobina, olakšava uklanjanje kancerogenih i toksičnih tvari iz tijela i višak kolesterola.
Sastojci:
* 300 g pšenice
* 2 žlice lanenog sjemena
* 2 žlice suncokreta
* 100 g ječmenih pahuljica
* 2 žlice sjemena sezama
* 1/2 kvasca + 50 ml vode
* 1 čajnu žličicu soli
Postupak pripreme:
- Prelijete pšenicu sa vodom i ostavite u vodi 3 dana. Povremeno mjenjajte vodu kako se zrno ne bi pokvarilo.
- Nakon tri dana pšenicu izvadite iz vode, premjestite u mikser ili blender i mješajte dok ne dobijete masu sličnu tijestu
- Ulijete malo mlake vode preko ječmenih pahuljica, a zatim ih dodajte u smjesu od pšenice.
- U suhoj tavi lagano pržite sjemenke suncokreta, laneno sjeme i sezam, a zatim ih dodajte u smjesu.
- U 50 ml tople vode promiješajte polovicu svježeg kvasca sa žlicom šećera. Kad malo naraste, dodajte je u smjesu
- Dodajte smjesi sol
- Zamijesite kruh rukama kako bi smjesa postala homogena i ostavite da stoji najmanje 30 minuta u kalupu za pečenje.
- Zagrijte pećnicu na 220 stupnja Celziusa i dodajte nekoliko kockica leda u pećnicu prije pečenja kruha. Led će proizvesti paru i time pomoći podizanju kruha.
- Pecite kruh 45-50 minuta.
Kada ga izvadite, spreman je za jesti! Osim što je vrlo koristan i zdrav, ovaj kruh je ukusan i ima vrlo bogat okus i čvrstu teksturu!
Jednostavno morate probati!
Share this Post