kruh bez brasna

Recept za kruh bez brašna

Kruh bez brašna je najzdraviji na planeti. Umjesto brašna koristi se zrnje pšenice. Nema aditive. Potrebna je mala količina kvasca i soli.

Sadrži velike količine proteina, vitamina, aminokiselina, masti, ugljikohidrata i minerala. Štoviše, sadržaj hranjivih vlakana je dvadeset puta veći od onog u kruhu od bijelog brašna. 
Kruh bez brašna spriječava dijabetes, arteriosklerozu i celulit, potiče proizvodnju crvenih krvnih stanica i hemoglobina, olakšava uklanjanje kancerogenih i toksičnih tvari iz tijela i višak kolesterola. 

Sastojci: 

* 300 g pšenice 
* 2 žlice lanenog sjemena 
* 2 žlice suncokreta 
* 100 g  ječmenih pahuljica 
* 2 žlice sjemena sezama 
* 1/2 kvasca + 50 ml vode 
* 1 čajnu žličicu soli 

Postupak pripreme: 

  • Prelijete pšenicu sa vodom i ostavite u vodi 3 dana. Povremeno mjenjajte vodu kako se zrno ne bi pokvarilo. 
  • Nakon tri dana pšenicu izvadite iz vode, premjestite u mikser ili blender i mješajte dok ne dobijete masu sličnu tijestu
  • Ulijete malo mlake vode preko ječmenih pahuljica, a zatim ih dodajte u smjesu od pšenice. 
  • U suhoj tavi lagano pržite sjemenke suncokreta, laneno sjeme i sezam, a zatim ih dodajte u smjesu. 
  • U 50 ml tople vode promiješajte polovicu svježeg kvasca sa žlicom šećera. Kad malo naraste, dodajte je u smjesu 
  • Dodajte smjesi sol
  • Zamijesite kruh rukama kako bi smjesa postala homogena i ostavite da stoji najmanje 30 minuta u kalupu za pečenje. 
  • Zagrijte pećnicu na 220 stupnja Celziusa i dodajte nekoliko kockica leda u pećnicu prije pečenja kruha. Led će proizvesti paru i time pomoći podizanju kruha.
  • Pecite  kruh 45-50 minuta. 

    Kada ga izvadite, spreman je za jesti! Osim što je vrlo koristan i zdrav, ovaj kruh je ukusan i ima vrlo bogat okus i čvrstu teksturu! 

Jednostavno morate probati! 

Share this Post