Recept za povrtni čaj koji će smanjiti kiselost u tijelu

Jedno od načela alkalne prehrane kojom se smanjuje kiselost u tijelu kaže da između obroka, ako ogladnimo, popijemo malo povrtnog čaja.

Recept za ovaj super zdravi čaj donosi knjiga “Alkalni sokovi & smoothieji” autora dr. Stephana Domeniga. Povrtni čaj je hranjiv napitak i pomoći će vam da održavate stalnu razinu energije. Pripremite ga u većoj količini jer ga možete piti tijekom dana umjesto čaja i kave s kofeinom. Kada vam njegovo pripremanje prijeđe u naviku, mijenjajte začine i i bilje koje mu dodajete kako biste mijenjali okus; uz to, možete mu pokušati dodati ostatke povrća iz drugih recepata. Ovaj osnovni recept bit će temelj za vašu sutrašnju večernju juhu.

 Sastojci za povrtni čaj:
2 litre vode
3 mrkve
1 pastrnjak ili batat
4 stabljike celera listaša
2 luka
1 poriluk
2 krumpira
3 češnja češnjaka
6 zrna crnog papra
1 lovorov list
mala vezica peršina
morska ili kuhinjska sol, prema ukusu
maslinovo ulje, za posluživanje


Priprema:

1. Dok pripremate povrće, pristavite vodu da zakuha.

2. Mrkvi odrežite krajeve. Mrkvu i pastrnjak ili batat ogulite i krupnije narežite. Celer ugrubo nasjeckajte. Luk oljuštite i narežite na četvrtine. Donji kraj poriluka odrežite i bacite zatim poriluk krupnije narežite Krumpir narežite na četvrtine (ne morate ga guliti ako nije star i prljav). 

3. Kad voda zavrije dodajte joj povrće, češnjak, papar i lovorov list. Lišće peršina nasjeckajte i stavite na stranu, a stabljike ugrubo nasjeckajte i dodajte povrću. Poklopite i smanjite vatru te lagano kuhajte 30 minuta.

4. Povrće ocijedite, a tekućinu sačuvajte. Kada je želite piti podgrijte je i posolite. Poslužite s malo peršinova lišća na vrhu i ako želite, prelijte s malo maslinova ulja.

SAVJET: 
Iznenadit ćete se koliko je sok od peršina jak i oštar. Od listova možete pripremiti sok i na vrh staviti koji listić za još malo zdravog klorofila.

Autor/photo by: zadovoljna.dnevnik.hr

Share this Post