Kako postići životnu ravnotežu

Kako postići životnu ravnotežu

Postoji li uopće savršena životna ravnoteža kod čovjeka?
Korištenje izraza ‘ravnoteža poslovnog i privatnog’ ustalilo se kada govorimo o životnoj ravnoteži. Ipak, neki autori smatraju da spomenuta fraza nije dovoljno adekvatna da precizno opiše dinamiku ljudskog življenja. Kada govorimo o postavljanju životne ravnoteže, najčešće se lovimo pravila da se život razlikuje od posla. Dakle, dijelimo privatno i poslovno i na taj način dijelimo naše življenje na život i ne- život. Time impliciramo da je 50% našeg života zapravo- bezvrijedno. No, život je vrlo kompleksna cjelina. Kada od 50% života jednostavno odustanete, automatski si smanjujete mogućnosti da život učinite značajnim ili ako hoćete, ‘holističkim’.

Postoji li uopće savršena životna ravnoteža kod čovjeka? Gledajući zakone prirode, ravnoteža je stanje kojem vječno prijeti narušavanje.

Postoji li uopće savršena životna ravnoteža kod čovjeka? Gledajući zakone prirode, ravnoteža je stanje kojem vječno prijeti narušavanje. Ponekad se možemo naći u privremenom balansu, no nešto van naše kontrole uvijek poremeti tu vagu.

Tražiti smisao u svakom trenutku
Koliko je uopće bitno da li je riječ o poslu, ljubavi, obitelji, hobiju ili prijateljima? Svi ti dijelovi sastavljaju svaki naš dan i čine vrlo specifičan mozaik. Profesorica Gali Cinamon sa sveučilišta u Tel Avivu, proučavala je upravo tu ravnotežu između poslovnog i privatnog 13 godina i zaključila da svaki čovjek zaista u sebi ima moć reframinga, prenosi Spafinder. U sebi nosimo snagu da educiramo sebe i ostale kako bismo promijenili svoju svjesnost. Vrlo je važno, kaže Cinamon, da današnje društvo promijeni mišljenje kako ljudski život bazira samo na ravnoteži poslovnog i privatnog, jer čovjek se osjeća bogatijim kada gleda sebe kroz više od samo dvije uloge.

Nemojte se ograničavati
žene koje su istovremeno i poslovne žene, najbolje znaju koliko je teško postići ravnotežu. Dugi niz godina bore se s ravnotežom između poslovnog i privatnog. Najčešće i posao i uloga majke ispunjavaju, no često se upravo tada javlja i osjećaj krivnje u smislu vremena koje se posvećuje djeci, pa osjećaj zauzetosti i preopterećenosti (jer toliko toga u jednom danu treba obaviti) i na kraju, onaj standardni ‘želim više od života’ osjećaj, tvrdi Cinamon. Problem je što se u ovoj fazi gotovo ne nalazi vremena za prijatelje, vrijeme koje ćeš posvetiti suprugu ili partneru, a kamoli za samoga sebe, vježbanje yoge, meditaciju ili jednostavno noći kvalitetnog sna, prenosi spafinder.com.

Ipak, na ovaj način čovjek se udaljava sam od sebe. Pokušajte shvatiti važnost njegovanja svih dijelova životnog ‘mozaika’ i krenite opet na tu yogu, ne preskačite izlazak s frendicama i ne zanemarujte odnos s mužem. U početku će biti teško, no kada se kockice poslože, preporodit ćete se! Nemojte da vas obeshrabri strah da ćete manje kvalitetno obavljati posao, ili pogoršati svoj odnos s djecom. Imat ćete više energije, biti aktivniji, a sve jer nećete zanemariti sebe i svoju sreću. Sretno!

Wellness.hr