usredotocenost

Kako stanje usredotočenosti pomaže psihičkom zdravlju

Flow ili stanje usredotočenosti u koje ulazimo kada smo zadubljeni u ono čime se bavimo i kada uživamo koristeći svoje vještine kako bismo svladali izazov pred nama  je usko povezano sa smanjenom razinom anksioznosti i poboljšanjem raspoloženja.

Usredotočenost ili flow u kreativnom radu

Usredotočenost na neki zadatak je oblik meditacije, pogotovo kada uključuje ponavljajuće radnje poput sviranja, crtanja ili samo pletenja. Sama usredotočeni na nešto čime se bavimo, pomaže da misli i brige koje nam se roje u glavi nakratko utihnu.

To se dešava zbog toga što usredotočenost  potiče lučenje dopamina i aktivira sustav nagrađivanja u mozgu koji čini da se osjećamo dobro i potiče nas da se ponovno upustimo u to ponašanje.

Tako nam kreativne aktivnosti poput sviranja nekog instrumenta ili crtanje poboljšavaju povezanost između polutki mozga, što poboljšava kognitivne funkcije, odnosno čini da naš mozak funkcionira „bolje“. Neka istraživanja ukazuju da bavljenje kreativnim aktivnostima pomaže u nošenju s demencijom. Kreativni rad tada pomaže u smanjenju usamljenosti te doprinosi boljem učenju i efikasnosti pri radu.kada smo preplavljeni u toku kreativne aktivnosti možemo olakšati sebi:

  • Anksioznost
  • Stres
  • Posljedice traumatskih iskustava

Istraživanja pokazuju da samo uključivanje u kreativne aktivnosti, neovisno o tome koliko ste talentirani ili koliko je vaš uradak dobar, može povoljno djelovati na psihičko zdravlje na više načina

Share this Post