Raskošna i sočna torta s lavandom i limunom

Raskošna i sočna torta s lavandom i limunom

Danas vam predstavljamo divnu damu, sočnu tortu od lavande i limuna i koja nas je već na prvu osvojila…

Ne volim biskvite, kao ni deserte s preintenzivnim okusom lavande koji podsjeća na kozmetiku ili mirisne svijeće, ali ovu divotu jedva čekam ponovno ispeći.

Ako uspijete nabaviti suhe jestive cvjetiće lavande i par domaćih limuna, ne oklijevajte: treba vam još malo brašna, šećera, jogurta, dva jaja, decilitar ulja i 10 minuta efektivnog rada.

Iako je sama po sebi savršena, sočna i mirisna, poslužila sam je svojim kušačima uz žlicu kreme od vrhnja, mascarponea i meda.

Priprema: 10 min

Pečenje: 45 min

Sastojci:

  • ¾ žlice suhih cvjetova lavande
  • 220 g šećera
  • 200 g brašna
  • po pola žličice praška za pecivo i sode bikarbone
  • Prstohvat soli
  • 2 jaja
  • 100 ml blagog maslinovog ulja
  • 280 g grčkog jogurta ​
  • Naribana korica 1 velikog ili 2 mala domaća limuna + žlica soka od limuna

Postupak:

  1. Zagrijte pećnicu na 180°C, a kalup za torte promjera 24 cm obložite papirom za pečenje.
  2. U zdjeli pomiješajte brašno, prašak za pecivo, sodu i sol.
  3. Kratko promiješajte smjesu pjenjačom da razbijete eventualne grudice.
  4. Dodajte šećer i cvjetove lavande koje ste izmrvili prstima.
  5. U drugoj zdjeli pjenjačom kratko izradite jaja, pa im dodajte jogurt, ulje, koricu i sok limuna. Pomiješajte smjesu dok ne postane homogena i dodajte je suhim sastojcima. Miješajte kratko, tek toliko da se sastojci povežu.
  6. Biskvit ulijte u kalup i pecite 45 minuta.
  7. Ohlađeni kolač pospite šećerom u prahu.
  8. Po želji, poslužite ga uz kremu od vrhnja i mascarponea: 200 ml slatkog vrhnja i 200 g mascarponea zasladite velikom žlicom meda i istucite mikserom u čvrstu kremu.

 

U slast!
Autor/Photo by: Anita Karaman

Share this Post