duhovne terapije

Psihosomatska medicina ili gdje počinje vaše zdravlje

Psihosomatska medicina proučava povezanost materijalnog i nematerijalnog, baš kao što su to proučavale tradicionalne medicine dalekog istoka. 

Psihosomatska medicina je pristup u medicini koji proučava i dovodi u vezu zbivanja u fizičkom tijelu s „ne fizičkim“ zbivanjima: mislima, emocijama, stavovima, vjerovanju, odlukama, odnosima s drugima i prema samom sebi.

Psihosomatska medicina proučava povezanost materijalnog i nematerijalnog, baš kao što su to proučavale tradicionalne medicine dalekog istoka. Najopsežnija opažanja zabilježena su u spisima kineske i indijske tradicionalne medicine, međutim ona postoje i prenose se usmenim predajama svih naroda na zemaljskoj kugli i danas.

„On je pun žuči“ narodni je izraz mnogih europskih naroda za osobu koja je puna bijesa i ogorčenosti. Je li slučajno da se u kineskoj tradicionalnoj medicini bijes vezuje uz jetru, organ koji i stvara žuč? „Strah mi se uvukao u kosti!“ rekao bi netko, niti ne znajući da su kosti organ u elementu Vode s kojim se u Tradicionalnoj kineskoj medicini povezuje strah. U svakoj civilizaciji se povezuje srce s ljubavnim emocijama, premda srce, anatomski i fiziološki gledano, tek pumpa krv, a emocije, naizgled, izlaze iz mozga. Ljudi često kažu da im je teško u prsima kada su tužni, premda prema zapadnoj medicini osjećaj tuge dolazi iz mozga. Istočna medicina pak tvrdi kako se tuga skuplja u plućima.

PSIHOSOMATSKA IZLJEČENJA
Bolest je često poruka tijela da mu nešto smeta, da treba zastati i razmisliti što treba promijeniti – možda u mislima, osjećajima ili odnosima. Tijelo nam uvijek kaže o unutarnjim psihičkim procesima, samo mu treba vjerovati i znati slušati…

…pristup u medicini koji proučava i dovodi u vezu zbivanja u fizičkom tijelu s „ne fizičkim“ zbivanjima: mislima, emocijama, stavovima, vjerovanju, odlukama, odnosima s drugima i prema samom sebi.

U nastavku su navedena neka od brojnih promišljanja o pojedinim poremećajima i oboljenjima tijela povezanim s emocijama, stavovima ili psihosocijalnim uzrocima. Napominjem da nije riječ o nikakvoj „dijagnozi“. Svrha je da zastanemo, čujemo svoje tijelo i sjetimo se da imamo moć da bez kemije (lijekova) sami, te uz pomoć psihoterapeuta ili health coacha napravimo promjene koje liječe ili pomažu u liječenju psihosomatskih oboljenja:

NOGE
Noge služe za gibanje u pravcu koji odredimo, bilo da se približavamo ili odlazimo. Stoga, noge nose jaku socijalnu simboliku: naše odnose s drugim ljudima i s društvom u cjelini. Bolovi u nogama označavaju i pitanje smisla pravca i cilja prema kojem čovjek ide u svom životu.

KUKOVI
Kukovi povezuju gornji dio tijela s nogama – stoga kuk može simbolizirati naša duboka vjerovanja o ljudskim odnosima i svojem odnosu prema svijetu. Kukovi su vrata koja povezuju ta podsvjesna vjerovanja i prenose ih u stvarnost; oni su time prva vrata realizacije naših stavova o odnosima. Vrlo često su problemi kukova povezani s najdubljim odnosima, a to su odnosi s roditeljima i partnerima.

Pitanja koja pomažu:

  • Što je za mene dobar odnos?
  • Kakav je moj odnos sa partnerom/djetetom/roditeljima/prijateljima?
  • Osjećam li se povrijeđeno u odnosu?
  • Kako se osjeća moj partner u odnosu sa mnom?
  • Na koje kompromise u odnosu pristajem?

Autor: Jelica Popić dr.med.