programi zdrave prehrane

Wellness prehranom do zdravlja

Spa ili wellness prehrana sinonim je za zdravu ili pravilnu prehranu. Svakoga dana, birajući hranu koju jede, čovjek nesvjesno pravi izbor između zdravlja i bolesti, dobrog raspoloženja i mrzovolje.

Pravilna prehrana je prehrana koja tijelu osigurava optimalan unos kalorija, vitamina, minerala i tekućine, te optimalan omjer bjelančevina, ugljikohidrata i masti kako bi se osigurale potrebe organizma za gradivnim, energetskim i zaštitnim tvarima – s posebnim naglaskom na konzumiranje bio i ekološki uzgojenih namirnica.

RAVNOTEŽA ORGANIZMA

Dakle, pravilna prehrana je prehrana koja zadovoljava energetske potrebe, a istodobno smanjuje rizik obolijevanja od kroničnih bolesti povezanih s načinom prehrane. Američka definicija iz 1974. godine pod zdravom hranom podrazumijeva sve namirnice koje pridonose promociji fiziološke i psihološke ravnoteže organizma kao i optimalnoj otpornosti na stres, infekciju i bolest.

Svakoga dana, birajući hranu koju jede, čovjek nesvjesno pravi izbor između zdravlja i bolesti, dobrog raspoloženja i mrzovolje. Dobro psiho-fizičko zdravlje je rezultat pravilne i kvalitetne prehrane, stoga je ključ fizičkog i psihičkog zdravlja u rukama pojedinca i njegov bolji i zdraviji život može započeti već izborom sljedećeg obroka. Znanost je dokazala kako pravilna prehrana utječe na ukupno zdravlje, duži životni vijek, kao i na opće stane duha.

NAČELA ZDRAVE PREHRANE

Zdrava i uravnotežena wellness prehrana podrazumijeva svijest o tome što i kada trebamo jesti. Većina poremećaja u prehrani izazvana je pogrešnim rasporedom obroka u tijeku dana udruženih sa lošim odnosom proteina, ugljikohidrata i masti.

Zdrava prehrana podrazumijeva:

  • higijenski ispravnu hranu,
  • energetski i nutricionistički uravnoteženu prehranu: velike količine voća, povrća, tjestenine, te vrlo kontroliran unos masnoća, šećera, sira, prženih jela,
  • bio i ekološki uzgojene namirnice,
  • dovoljan unos vode,
  • pravilan raspored obroka,
  • organski uzgojenu hranu – eko/bio hranu,
  • hranu prilagođenu čovjekovom ukusu i navikama – tradicionalnu kuhinju,
  • suplemente poput vitamina, minerala koji su važni ako se ne jede dovoljno svježeg voća ili povrća.

Republika Hrvatska ima velike prednosti s obzirom na mediteransku prehranu koja je bogata nezasićenim masnim kiselinama, maslinovim uljem, morskim plodovima, biljnim vlaknima te ima siromašne životinjske masti.

Svjetska zdravstvena organizacija navodi mediteransku prehranu ujedno kao funkcionalnu prehranu jer ima pozitivan utjecaj na zdravlje svakog pojedinca. Funkcionalna prehrana ili hrana koja posjeduje povoljan učinak na zdravlje uz adekvatno nutritivno djelovanje, temelj je razvoja moderne prehrambene industrije širom svijeta. Svrha funkcionalne hrane nije utažiti glad ili osigurati organizmu neophodne hranjive tvari, nego spriječiti bolesti i poboljšati fizičko i psihičko stanje čovjeka.

Autor: Wellness vodič by Jelica Popić dr. med.

Share this Post