sezonske alergije

Prirodni lijekovi za sezonske alergije

Sezonske alergije muče sve više ljudi. Dobra je vijest da postoje prirodni lijekovi kojima ih možemo ublažiti ili ukloniti. Studije procjenjuju da više od 25% stanovništva pati od alergijskih poremećaja, a teorije klimatskih promjena upućuju na to da taj problem raste. Uobičajeni alergeni koji izazivaju alergijske reakcije su: pelud trave i stabala, fekalne čestice grinja, životinjska dlaka, industrijski obrađena hrana, zagađenje zraka, sastojci kozmetičkih proizvoda ili ubodi insekata.

Što je alergija ?

Alergija je definirana kao “abnormalno prilagodljiv imuni odgovor”. Javljaju se kada tijelo reagira na obično bezopasnu tvar, povećanjem IgE vezanog za mastocite u tijelu i porastom bijelih krvnih stanica T1 .

Znakovi alergijskih reakcija mogu biti: umor (ponekad ekstremni) peludna groznica (curenje nosa, svrbež oči, zagušenje), otežano disanje, mučnina, promjene na koži, mučnine…

Kod ponovljenog izlaganja alergenima upalni odgovor postaje kroničan.

Sustavni alergijski odgovor organizma se opisuje kao neprestana upala uzrokovana produljenom ili ponavljajućom izloženosti specifičnim alergenima tipično karakterizirana, ne samo prisutnošću velikog broja urođenih i adaptivnih imunoloških stanica (u obliku leukocita) na zahvaćenom mjestu, već i značajnim promjenama u ekstracelularnom matriksu i promjenama u broju, fenotipu i funkciji strukturnih stanica u zahvaćenim tkivima.

Testiranje alergija može biti korisno za određivanje okidača, ali tipično liječenje obično uključuje rutinski uzimanje antihistimina ili kortikosteroida koji može imati neželjene nuspojave. No, dobra je vijest da alergiju možete probati i prirodno spriječiti,ali i liječiti ako do nje dođe.

Za prirodno zaustavljanje alergija:

  • Ograničite izloženost mogućim alergenima
  • Podržite snažan zdrav imunološki sustav

Kako prirodno spriječiti i liječiti alergije ?

Isprobajte ove fenomenalne prirodne recepte koji će vam biti od velike koristi jer su vrlo učinkoviti za olakšavanje simptoma alergija. 

Jabučni ocat

Jabučni ocat ocat je poznati stari lijek koji se često preporuča za različite zdravstvene tegobe. Njegova dokazana sposobnost da smanji proizvodnju sluzi  i očisti limfni sustav čini ga veoma korisnim kad su u pitanju alergije. Također, utvrđeno je da pomaže kod problema s probavom i odlično djeluje ako želite skinuti suvišne kilograme.

Sastojci za napitak protiv alergija:

  • 2 dcl probiotičkog jogurta
  • 1 žličica jabučnog octa

Upotreba: pomiješajte jabučni ocat sa probiotičkim jogurtom i uzimajte 3x na dan po 1 dcl

List koprive 

List koprive je još jedan prirodni antihistaminik koji može biti vrlo učinkovit jer prirodno blokira sposobnost tijela da proizvodi histamin. Raste na mnogim mjestima i možete ga pripremiti kao čaj koji se pije 2-3 puta na dan po 1 dcl.

Praksa je pokazala da je jednako djelotvoran čaj pripremljen od lista koprive, paprene metvice i lista maline.

Probiotici

Alergije su rezultat neravnoteže u imunološkom sustavu koji uzrokuje da tijelo reagira previše na podražaje. Mnoge studije povezuju prisutnost korisnih bakterija u crijevima sa smanjenom učestalošću alergija.

Neke istraživanja ukazuju na to da su trudnice koje su koristile probiotike tijekom trudnoće, zaštitile svoju djecu od pojave alergija.

Za prevenciju se savjetuje izbjegavati konzervirane i ferentirane namirnice, gazirana pića te uzimanje viših doza probiotika u sezoni alergija.

Protuupalna hrana

Hrana, čajevi i začini s poznatim protuupalnim prednostima mogu imati ulogu u smanjenju neugodnih simptoma alergije. Studija iz 2016. godine u časopisu „Journal of Nutritional Biochemistry“ pokazala je da đumbir smanjuje kihanje i smanjeno lučenje histamina dok zeleni čaj pokazuje slične učinke.

Ispiranje nosne šupljine

Jala Netije vrlo stara tehnika koju su koristili Indijci još prije nekoliko stoljeća kako bi pročistili nos, smirili um i pripremili se za meditaciju.  

Osim tradicionalnih posudica , posebne posudice za ispiranje nosa možete kupiti u ljekarnama. Tretman se može primjenjivati i na djeci.

Priprema za ispiranje:

  1. Posudicu napunite vodom koja je zagrijana na 37C (nemojte mjeriti temperaturu termometrom nego ju otprilike odredite jer ni hladnija voda neće škoditi). Posudica bi trebala primiti oko pola litre vode.
  2. Zasolite vodu na način da na pola litre vode idejedna čajna žličica soli. To radimo iz razloga da tekućinu prilagodimo pH vrijednosti tijela. Ako je tekućina dobro zasoljena pri ispiranju nosa nećete osjetiti nikakvu neugodnost. Preslana tekućina će peći, a nedovoljno slana će boljeti, no ako vas malo zapeče, ne brinite, ništa vam se loše neće desiti. Umjesto zasoljene vode, u ljekarni možete kupiti i fiziološku otopinu.

Ispiranje nosa – postupak :

Kad ispirate nos poželjno je stajati iznad kade ili umivaonika kako vam ne bi smetalo prolijevanje vode. Otvor posude za ispiranje koji je predviđen za stavljanje u nos stavimo u jednu nosnicu, svejedno koju.

  • Nagnite glavu i pustite da voda teče – kada procijenimo da je pola vode proteklo kroz nos nakratko prestajemo.
  • Ponovite postupak na drugoj nosnici s preostalom tekućinom.
  • Isprani nos osušite tako da začepite jednu nosnicu i pušete na drugu. Potom ponovite postupak s drugom nosnicom.

Prirodni lijekovi protiv alergije možda neće biti jednako učinkoviti kao komercijalni, ali dugoročno neće imati negativne posljedice na organizam, a mogu znatno smanjiti simptome sezonskih alergija.

Vrijedi pokušati.