kokosovo ulje

Kako koristiti kokosovo ulje za rozaceu?

Rosacea je kronično stanje kože bez poznatog uzroka. Većina simptoma rozacee pojavljuje se na licu. Pojava crvenih, proširenih sitnih krvnih žila na obrazima, nosu i čelu uobičajeni su simptomi rozacee. Kokosovo ulje se izdvaja iz mesa svježih kokosovih oraha. Bogato je antioksidansima i ima hidratantna svojstva. Kokosovo ulje sadrži i masne kiseline koje mogu osvježiti i popraviti kožnu barijeru. Ova jedinstvena svojstva su ono što kokosovo ulje čini lijekom za rosaceu.

Koje su prednosti kokosovog ulja ?

Kokosovo ulje može biti siguran i učinkovit tretman rozacee. Kokosovo ulje ima protuupalna svojstva koja mogu umiriti i ublažiti simptome crvenila i otekline na koži od  rozaceje.

Kokosovo ulje ima protuupalni efekt, svojstva zacjeljivanja rana i popravka barijere kože.  Kokosovo ulje sadrži i laurinsku kiselinu koja može umiriti nadraženu kožu. Kokosovo se koristi kao lijek protiv oteklina , a može biti posebno učinkovito za simptome rozaceje na nosu i obrazima te ispod očiju.

Kokosovo ulje također ima antioksidacijske efekte. Brojne studije su zaključile da oksidativni stres – što znači izloženost toksinima iz zraka i hrane – može dovesti do pojave rozacee.

Manje je pokazatelja da bi oralno konzumiranje kokosovog ulja moglo pomoći u liječenju rozacee. Iako kokosovo ulje sadrži velike količine antioksidanata, vjerojatno biste trebali pojesti ogromnu količinu toga da biste vidjeli kakvu korist od toga za vašu kožu.

A budući da je kokosovo ulje vrlo bogato masnoćama, negativna posljedica konzumiranja toliko kokosovog ulja nadjačala bi svaku potencijalnu korist za kožu.

Kako koristiti kokosovo ulje protiv rozaceje?

Ako ste alergični na kokosove orahe, izbjegavajte korištenje kokosovog ulja kao tretman rozacee. Neki ljudi s alergijama na orah i lješnjak imaju reakcije na kokosovo ulje, stoga imajte to na umu prije nego što koristite kokosovo ulje.

Čak i ako ne mislite da ste alergični, dobra je ideja napraviti patch test tako što ćete nanijeti malo ulja na mali dio kože na ruci. Provjerite za 24 sata. Ako nemate nikakvih iritacija ili drugih reakcija, vjerojatno ćete dobro nanijeti tretman na lice.

Koristite hladno prešano, djevičansko kokosovo ulje kako biste osigurali da postoji manje kemikalija i aditiva u vašem proizvodu. Ovo je vrsta kokosovog ulja koju koristi većina kliničkih ispitivanja kada proučavaju njegova svojstva.

Kokosovo je ulje čvrsto na sobnoj temperaturi.

  • Uzmite žličicu kokosovog ulja i protrljajte je između dlanova kako biste je zagrijali i postigli da ga lakše koža upije.
  • Zatim ga nanesite na lice, pri čemu posebno obratite pažnju na područja vaše kože na kojima se obično javljaju simptomi rozacee. Za razliku od mnogih drugih proizvoda za njegu kože, kokosovo je ulje sigurno koristiti u području oko očiju.
  • Primjena kokosovog ulja noću omogućuje maksimalnu apsorpciju.
Postoje li rizici?

Kokosovo ulje se smatra sigurnim tretmanom kože za većinu ljudi. Osobe s alergijama na kokos ne bi trebale koristiti kokosovo ulje. Možda ćete htjeti postupiti oprezno ako imate kožu sklonu miteserima. Kokosovo ulje može biti komedogeno, što znači da nakuplja i začepljuje pore ako ga vaša koža ne upije u potpunosti. Ako primijetite da se simptomi vaše rosacee pogoršavaju, odmah prestanite s korištenjem ulja.

 

Share this Post