Prirodan i zdrav domaći sapun

Prirodan i zdrav domaći sapun

Želite li koristiti što prirodniji sapun, pri tome biti sigurni da je zaista prirodan i ne potrošiti brdo novaca? Najbolje je da ga sami izradite.

Industrijski proizvedeni sapun uglavnom sadrži umjetna bojila, konzervanse zbog dužeg roka trajanja i ostale štetne sastojke koji nisu nimalo zdravi.

Najjednostavnije je kupiti glicerinsku bazu i dodatke po želji pa se malo poigrati sa tim sastojcima, dok je puno zahtjevnija varijanta izrada sapuna od prirodnih masnoća.

IZRADA SAPUNA OD GLICERINSKE BAZE

Najprije se glicerinska baza, koja se može nabaviti u specijaliziranim trgovinama, usitni nožem. Izreže se na što sitnije komadiće i stavi se u staklenu posudu koju uronimo u lonac s toplom vodom. Sve zajedno se pušta da se rastopi na 60 ili 65 °C, nikako na višoj temperaturi. Treba pričekati da se masa rastopi, a pritom je ne miješamo, jer se miješanjem na površini stvara pjena koja smeta u izradi sapuna.

Kako će na kraju izgledati vaš sapun, ovisi o dodacima koje ćete izabrati i kalupu u koji želite izliti masu.

Druga mogućnost je da se masa zagrijava u mikrovalnoj pećnici. Ona ima svoje prednosti, prije svega u tome što bi se sve obavilo puno brže, ali je, s druge strane, na taj način puno teže pogoditi pravu temperaturu, odnosno potrebno vrijeme zagrijavanja

Kako će na kraju izgledati vaš sapun, ovisi o dodacima koje ćete izabrati i kalupu u koji želite izliti masu. Važno je da se iz kalupa sapun može lako izvaditi, da se prilikom vađenja ne ošteti.

Glicerinskoj bazi doda se nekoliko kapi omiljenog eteričnog ulja, naprimjer lavande, citrusa, ružmarina… Kad se smjesa rastopila, lagano je promiješamo, izlijemo u kalupe i pošpricamo medicinskim alkoholom da bi se riješili mjehurića.

Nakon nekoliko minuta, kad se pri vrhu stvorila tanka korica, kalupi se stave u frižider gdje trebaju odstajati dvadesetak minuta. Nakon toga, kad se sapunska smjesa stvrdnula, kalupe treba preokrenuti i iz njih će ispasti sapuni.

Autor: wellness.hr/doznajemo.com