Prehrana ljeti

Prehrana ljeti

Svako godišnje doba nosi svoje prehrambene navike. Osnova je slušati svoj organizam. Zimi trošimo puno energije za zagrijavanje i održavanje tjelesne temperature pa tijelu treba pomoći konzumirajući jaču hranu koja pomaže u zadržavanju topline i štiti nas od mogućih infekcija uzrokovanih padom imuniteta.

Ljeti se dosta tekućine iz organizma gubi znojenjem

U tom periodu vrlo je važno voditi računa o hidrataciji organizma, zato jer nikad zimi ne popijemo vode koliko i ljeti te je dodatno bitno ne opterećivati organizam teškom hranom već se orijentirati na lagano probavljivu hranu bogatu nutrijentima.

Osigurajte organizmu sve što mu je potrebno

Što više voća i povrća, laganih salata, piletine, puretine, ribe i svježe cijeđenih sokova kako bismo organizmu osigurali sve što mu  je potrebno. Pritom se izbjegava osjećaj težine nakon  obroka. Uvijek preporučam korištenje što kvalitetnijih sezonskih namirnica .

Pri odabiru hrane važno bi bilo obratiti pažnju na porijeklo i više nego poželjan eko certifikat Biranjem  voća i povrća, osobito onog s visokim udjelom vode kao što su krastavac, zelena salata, lubenica i sličnih, organizmu se osigurava pravilna hidratacija i neophodni elektroliti zbog visoke iskoristivosti te vode u organizmu. Piletina, puretina, riba, svježe cijeđeni sokovi, povrtne krem juhe, lagane salate, cjelovite žitarice i fermentirani mliječni proizvodi također su idealne namirnice za ljetni period.

Dan je idealno  započeti s voćem

Voće je odlično za detoksikaciju organizma, nakon toga doručak od cijelovitih žitarica (npr. zobena kaša s orašastim plodovima ili pahuljice s jogurtom) koji nas zbog složenih ugljikohidrata održava sitima do 4 sata i polako otpušta glukozu u krvotok, a bitno je jer se ne opterećuje gušterača. Idealan ručak bi bio krem juha od brokule i salata od piletine s krastavcima, kukuruzom, paprikom i komadićima sira po izboru te dodatno začinjenu po želji, uz  punozrnati kruh. Idealan međuobrok čini voće, dok bi prijedlog večere bila lešo blitva i lešo bijela riba, npr. oslić.

Najbolje je hranu i piće konzumirati kada su na sobnoj temperaturi

 

Variva ne treba izbjegavati, već ih treba redovito konzumirati, ali ne prevruća, zato jer to troši energiju organizma za prilagođavanje temperature hrane, a isto vrijedi i za pijenje hladne vode, koja jako hladna dodatno iscrpljuje organizam.

Omiljenim ljetnim  namirnicama možete potpuno prirodno pripremiti svoju kožu za sunce Jednostavno u svakodnevnu prehrane uvrstite namirnice narančaste i crvene boje : breskve, nektarine, rajčice, mrkva i sl. Osim što su prirodni izvori beta karotena , ove namirnice imaju i antioksidativni učinak na naš organizam .

Ljeto je idealan period kada vrlo lako možete reducirati ili samo korigirati svoju tjelesnu težinu

Prilagođenom prehranom  ne samo da se reducira težina, već se postiže i bolje zdravstveno stanje. Time se dobiva više  energije i naravno zdraviji i bolji izgled. Za one sklonije rigoroznijim postupcima, dijete sa sokovima i voćem su u redu, ali ipak samo kao neki kratki detox program, a ne u smislu izgladnjivanja bez unosa drugih nutrijenata koji su prijeko potrebni.

Uz sve navedeno preporuka je obavezno kretanje min. pola sata dnevno. Ljeto je idealno za šetnje, plivanje, ples i sl. Bilo kakva vrsta tjelesne aktivnosti je više nego dobro došla.

Ugodno ljeto!

 

Autor/Photo by: centarzdravlja.hr

 

Share this Post