pozitivno razmisljanje

Pozitivno razmišljanje i stres

Dobra strategija za ublažavanje reakcije na stres je razviti naviku pozitivnog razmišljanja.  Svatko može steći naviku izbjegavanja negativnih misli, potištenosti, nemoći, neuspjeha i očaja.

Kronični stres čini ljude podložnijim na  negativne sugestije. Umjesto negativnog razmišljanja:

  • Usredotočite se na svoje snage
  • Saznajte zbog čega ste pod stresom
  • Promotrite situaciju i pronađite pozitivnu stranu stresne situacije

SVE STRESNE SITUACIJE S KOJIMA SE SUOČAVAMO SE MOGU SVRSTATI U DVIJE KATEGORIJE:

  • Situacije u kojima možete promijeniti ishod ili cilj. U tom slučaju, nemojte samo sjediti i brinuti, već se pokrenuti ka novom cilju. Vi imate kontrolu. Odugovlačenje je uzrok stresa.
  • Situacije u kojima nemate kontrolu na ishodu. U ovom slučaju se ne trudite, briga neće promijeniti ishod. Situacija će se riješiti sama ne možete ništa učiniti da promijenite ishod.

Da li se čuli za izraz da je stres vaš izbor. Svaki dan, možete izabrati biti sretni i opušteni ili tužni, zabrinuti. Kada se događa situacija koju ne možemo izbjeći poput čekanja u redu u banci ili u nekom uredu možete se upitati „što mogu učiniti upravo sada i ovdje“?

U ovom slučaju najbolji odgovor je “ništa” da promijenim ishod.

Ali ako već morate stajati u redu možete otkrivati ljude oko sebe, diviti se ljepoti nečijih očiju, odjeće, ukrasa u prostoriji, pročitati džepnu knjigu, malo razgovarati sa simpatičnom starijom osobom do sebe. To je zasigurno ugodnije i korisnije zdravlju od „skakanja“ krvnog tlaka ili bolnog vrata zbog napetosti mišića.

Prestanite biti zabrinuti za stvari koje bi se trebale dogoditi a nad kojima nemate kontrolu. Budućnost se još nije dogodila a prošlost se nikad neće ponoviti na isti način. Budite i živite ovdje i sada. Naučite prihvaćati situaciju koja je izvan vaše kontrole, radi očuvanja svojeg zdravlja.

Možemo se i „pomoliti“ s riječima anonimnog autora: „Bože, podari mi smirenost da prihvatim ono što ne mogu promijeniti; hrabrosti da promijenim ono što mogu i mudrost da prepoznam i razlikujem jedno od drugog, prihvaćajući teškoće kao put do mira“.

Autor: Jelica Popić dr.med.