Varivo od poriluka odličan je izbor za ukusan i zdrav ručak jer obiluje vitaminom C i mineralima. Poriluk je bogat izvor vitamina C i B6 te željeza, mangana i folne kiseline Osim toga, poriluk pomaže regulirati šećer u krvi, podržava probavu, snižava krvni tlak i razinu kolesterola u krvi.
Ovo je važno povrće za zimski period i preporučuje se uključiti ga u redovitu prehranu kako bi tijelo dobilo što više nutrijenata.
Poriluk se na našim predjelima često koristi u salatama i varivima, a u nastavku vam donosimo recept za savršeno jelo “na žlicu”, jednostavno poriluk varivo. Iako je najbolje jesti svjež poriluk poput onog narezanog u salatama, varivo od poriluka je nešto slabijeg mirisa i blažeg okusa.
Priprema poriluk variva
- 3-4 poriluka
- 250 g mladog krumpirai 3 mrkve
- 1 luk, 1 režanj češnjaka(ili češnjak u prahu)
- Začini: vegeta, sol, crvena paprika i papar
Varivo od poriluka veoma je jednostavno za pripremiti, može se napraviti u većoj količini za dan poslije (ako ne koristimo krumpir). Za najbolje nutritivne vrijednosti, izaberite poriluk s većim zelenim dijelom, odnosno lišćem koje sadrži više vitamina i minerala.
Mnogi se pitaju koliko se kuha poriluk u varivo dok je odgovor poprilično jednak kao i za mnoga druga variva. Za najbolji okus i što više zadržanih nutrijenata, poriluk se kuha 30 minuta ili čak i kraće.
Najbolji odgovor na pitanje koliko se kuha poriluk je onoliko koliko mu treba da postane mekan no u tom je slučaju potrebno obratiti pozornost i na ostale sastojke. Primjerice, ako koristimo krumpir, njemu je potrebno otprilike 30-40 minuta da bi bio kuhan.
- Prije kuhanja, očistite poriluk i dobro isperite pod mlazom vode. Pripazite na ostatke zemlje između stisnutih listova. Potom nasjeckajte luk, češnjak, mrkvu i krumpir.
- Luk ili češnjak dinstajte na malo ulja nekoliko minuta, a onda dodajte krumpir i mrkvu te sve dinstajte 10-ak minuta, uz podlijevanje vodom.
- Zatim u lonac dodajte nasjeckani poriluk, prodinstajte nekoliko minuta i na kraju prelijte vodom da pokrije sve sastojke. Dodajte začine i sami odredite koliko ih želite staviti.
- Ostavite varivo da kuha30-ak minuta, a zatim probajte je li krumpir kuhan. Ukoliko želite možete napraviti zapršku od 2-3 žlice brašna, ulja i 2-3 dcl vode te je uliti u lonac za gušće varivo.
Varivo od poriluka i ječma
Kod recepta za varivo od poriluka s ječmom, nije potrebno dodatno kuhati krumpir. Ječam će sam po sebi zgusnuti varivo, a vama pružiti bolji osjećaj sitosti zdravim ugljikohidratima. Nastavno na prethodni recept, umjesto krumpira koristite 1 šalicu ječma.
Za varivo s ječmom, potrebno je namočiti ječam barem 2 sata prije kuhanja variva, a zatim ga ocijediti i ponovno isprati u novoj vodi. Procijeđeni ječam zatim dodajemo u varivo kada i poriluk te kuhamo 30 minuta. Ječam će sam po sebi nabubriti i povezati čitavo varivo.
Poriluk varivo s vrhnjem
Ukoliko niste ljubitelj zaprške, no i dalje ne želite da vaše varivo bude vodenasto, idealno rješenje je dodatak vrhnja. Možete koristiti vrhnje za kuhanje ili kiselo vrhnje kako biste postigli idealnu kremastu teksturu.
Za toplo poriluk varivo s vrhnjem, najbolje je koristiti vrhnje za kuhanje jer se ono neće raspasti u malene grudice poput kiselog vrhnja. Jednostavno dodajte vrhnja za kuhanje dok ne postignete željenu teksturu, a vaše varivo imat će bogatu kremastu boju.
Ako dodajemo kiselo vrhnje, poželjno je dodati vrhnje u mlako varivo ili polagano temperirati vrhnje tako što ćemo u njega prvo dodati nekoliko žlica tople tekućine iz variva. Zatim ćemo i vrhnje koje će postići topliju temperaturu moći nesmatano dodati te izbjeći grudice.
Poriluk varivo kalorije
Poriluk varivo po osnovnom receptu ima vrlo malo kalorija, a mnogo nutrijenata kojima opskrbljuje naše tijelo. Ipak, kada u varivo dodamo krumpir, ječam, zapršku ili vrhnje, njegova se kaloričnost znatno povećava.
Najbolji odabir je poriluk varivo s ječmom jer će ono biti dovoljno zasitno, a opet na dijetalnoj strani. Najviše kalorija od svih recepata imat će varivo s krumpirom i vrhnjem ili zaprškom. S druge strane, varivo je uvijek bolja opcija od brze i gotove hrane, bez obzira na kalorije.
Autor/photo by: krenizdravo.rtl.hr
Share this Post