plac

Pomaže li plač zdravlju?

Plač često može učiniti da se ljudi osjećaju bolje i pomaže im staviti stvari u novu perspektivu. Studije i istraživanje plača kazuju da se većina ispitanika nakon plača osjeća bolje. Jedna trećina ispitanika kaže da nema poboljšanja raspoloženja a jedna desetina ispitanika izjavljuje da se osjeća lošije poslije plača.

‘LABORATORIJSKO’ PLAKANJE

Plakanje u laboratorijskim uvjetima radi istraživanja koja su provedena na dobrovoljcima je pokazalo da su ispitanici tijekom ispitivanja imali nepravilno disanje, ubrzan rad srca i pojačano znojenje.

Istraživanje je pokazalo da su ispitanici koji su se bolje osjećali nakon plača, taj dobar osjećaj zadržali duže vrijeme, od onih koji su se nakon plača osjećali lošije.

Iskustvo dobrog osjećaja nakon plača pomaže pojedincima da u stresnim situacijama koje su proživjeli uz plač, taj stres prođu sa manje posljedica na zdravlje. Naime ljudski um i tijelo imaju tendenciju da pamte ugodne aspekte neke situacije više nego neugodne.

MENTALNO VJEŽBANJE

Istraživanja su također pokazala da su se nakon plača loše osjećali pojedinci koji su anksiozni. To može pomoći upravo pojedincima koji nemaju uvid u svoje emocionalno stanje, što im otežava potrebnu promjenu i iskustvo da se neka negativna iskustva mogu pretvoriti u pozitivna snagom uma ili mentalnim vježbama među kojima je i plakanje.

Autor: Jelica Popić dr.med.

Share this Post