Iako nije potpuna zamjena za kavu, ovaj topli napitak ima prepoznatljivu aromu i pruža ugodu ispijanja kave.
Ako smo ovisni o kavi kao sredstvu za povećavanje energije ili mentalne jasnoće, to može postati problem za naše zdravlje. Utjecaj kofeina iz kave je kratkotrajan, a za daljnji učinak bit će potrebne sve veće doze što će rezultirati ovisnošću o kofeinu. Kava nas dovodi u pretjerano aktivno stanje, što na dulje staze uzrokuje psihičku i tjelesnu neravnotežu.
Iako nije potpuna zamjena za kavu, pjenušava latte kava s đumbirom ima prepoznatljivu aromu i pruža ugodu ispijanja kave. Kavovinu (zdravu zamjenu za kavu) možete pripremiti i sami tako da ispržite zrna ječma i suhi korijen cikorije poput zrna kave pa ih sameljete i spremite u hermetički zatvorenu posudu. Toplina đumbira, prženog ječma i korijena cikorije stimulira krvotok te potiče energiju i vitalnost.
U svoju kavu možete dodati zdrave začine poput cimeta i kardamoma.
Sastojci za 1 osobu:
- 1 šalica vode (300 ml)
- komad svježeg đumbira (oko 2-3 cm duljine, izrezan na ploške)
- 1 čajna žličica domaće ili kupovne kavovine
- prstohvat cimeta
- prstohvat kardamoma
- 1 jušna žlica mlijeka (kravlje, bademovo, zobeno ili rižino mlijeko)
- 1 čajna žličica sladila po želji (javorov ili rižin sirup, smeđi šećer itd.)
- 1 jušna žlica kokosova maslaca ( ili kokosova ulja)
Ječam je lako probavljiv i hranjiv, ima protuupalna svojstva, jača živčani sustav, uklanja umor i stres, potiče rad srca i jetre, smanjuje kolesterol i stabilizira krvni tlak.
Cikorija osnažuje organizam, pomaže u liječenju ovisnosti od kofeina, potiče probavu, rad jetre i žučnog mjehura te čisti krv od toksina.
Kardamom hladi, potpomaže izgradnji tkiva, pročišćava tijelo od toksina te smanjuje stresni učinak kave na nadbubrežne žlijezde.
Cimet zagrijava, eliminira toksine, povećava vitalnu energiju, potiče iskašljavanje, poboljšava probavu te ublažava grčeve.
Đumbir zagrijava, eliminira toksine u probavnom sustavu, regenerira tkiva, osnažuje organizam, potiče znojenje te se koristi u liječenju raznih vrsta artritisa.
Kokosovo ulje smiruje zagrijavajući učinak cimeta i đumbira. Njegova blaga, slatka i masna kvaliteta sprečava isušujući učinak prave kave te služi kao zaštita za nadbubrežne žlijezde.
Priprema:
Stavite vodu i đumbir u malu zdjelicu na srednje jaku vatru pa pustite da zavrije, zatim smanjite vatru pa kuhajte još 5 minuta. Uklonite s vatre i procijedite.
U đumbirovu vodu dodajte kavovinu i začine pa pustite da još jednom zavrije. Uklonite s vatre.
Za pjenušavi efekt, u blender ulijte kavovinu, dodajte mlijeko i kokosovo ulje. Miješajte jednu minutu dok se kava lagano ne zapjeni.
Poslužite u šalici za kavu. Pijte nezaslađeno ili dodajte prirodno sladilo po želji.
Uz šalicu zdrave kave, uživajte u novom jutru!
Izvor: alternativa-za-vas
Share this Post