Pečenje kolača za prijatelje nedjeljom postaje izazov kada neki od prijatelja imaju zdravstvene poteškoće i slijede strože dijete. Tako je nastala i ova pita!
Htjela sam iskoristiti svoju omiljenu kombinaciju – prhko tijesto, frangipane (pasta od badema) i jesensko voće, ali morala sam naći način da je ispečem bez šećera. Kako steviju ne volim, u Frangipane sam umjesto šećera dodala mljevene namočene grožđice.
Jako sam zadovoljna rezultatom; frangipane ima blago slatkastu, medenu notu, a pitu ‘nosi’ prirodna slatkoća voća. Naravno, ako vam šećer ne smeta, dodajte ga u istoj količini umjesto grožđica. Također, umjesto badema slobodno upotrijebite lješnjake ili orahe, a kombinacije voća su bezbrojne, ovisno o vašem ukusu i kreativnosti.
Za pripremu pite bit će vam potrebno:
- 400 g glatkog brašna
- 375 g maslaca
- Pola žličice soli
- 1 dl vode
- 125 g badema
- 100 g grožđica
- 2 jaja
- Sezonsko voće: 2 kruške, 10 šljiva, 10 smokava
Postupak pripreme:
- Od brašna, 250g hladnog maslaca, vode i soli zamijesite prhko tijesto.
- Zamotajte ga u prozirnu foliju i spremite na pola sata u hladnjak.
- Ostatak maslaca ostavite na sobnoj temperaturi da omekša.
- Grožđice prelijte kipućom vodom.
- Zagrijte pećnicu na 180°C.
- Bademe sameljite.
- Grožđice ocijedite i ispasirajte štapnim mikserom.
- Kuhačom pomiješajte bademe, pastu od grožđica, 125 g omekšalog maslaca i 2 jaja dok ne dobijete homogenu smjesu. Po želji, dodajte u nju pola žličice cimeta.
- Voće narežite na šnite.
- Tijesto razvaljajte na debljinu od 5mm i obložite lim za pečenje tako da rubovi tijesta prelaze rubove lima.
- Premažite ga pastom od badema, a po njoj posložite voće.
- Preklopite rubove tijesta i pecite pitu 45-60 min.
Autor/Photo by: Anita Karaman
Share this Post