Na sam spomen mediteranskog i onog što čini ta kuhinja, prva asocijacija koja mi pada na pamet su ribe, račići, inćuni, školjke ili masline, ali osim toga, ta kuhinja krije i vrlo zanimljive kombinacije s drugim vrstama mesa, poput ove sočne piletine u ukusnom umaku od rajčice.
Pileća kaserola je jelo koje smo radili kao dio blogerske igre Kuvarijacije, a po ovom receptu. Ukusno, sočno meso prvo preprženo na maslinovu ulju, a zatim i zapečeno s umakom od rajčice s dodatkom mladog boba. Poslužila sam ga po receptu, uz spiralnu tjesteninu.
Sastojci:
- dvije žlice maslinovog ulja
- osam pilećih bataka
- jedan luk, nasjeckan
- tri štapića celera, nasjeckana na debljinu 2 cm
- dva zgnječena češnja češnjaka
- 200 g šampinjona, deblje narezana
- dva puta po 400 g nasjeckanih pelata iz limenke
- jedna pileća kocka
- 150 g smrznutog mladog boba
- jedna žlica svježeg lišća timijana ili majčine dušice
- svježe mljeveni papar
- 200 g fussila (spiralne tjestenine), po želji
Priprema:
- Pećnicu zagrijte na 180 C. Stavite ulje u ne prijanjajuću tavu i zagrijte ga na srednje jaku toplinu. Dodajte piletinu i pecite uz stalno okretanje, pet minuta ili dok ne dobije lijepu smeđu boju. Premjestite ju u vatrostalnu posudu zapremine dvije litre.
- Na preostalo maslinovo ulje dodajte luk i celer, kuhajte i miješajte dok ne omekšaju. Dodajte češnjak i gljive, pa dalje kuhajte miješajući dok i gljive ne omekšaju. Dodajte rajčice i pileću kocku te prokuhajte. Maknite s vatre i dodajte u lim za pečenje s piletinom.
- Prekrijte lim poklopcem ili alu folijom i sve zapecite 35 minuta u zagrijanoj pećnici, dok piletina ne omekša. Zatim u lim dodajte bob i timijan i još kuhajte dok grah ne omekša. Izvadite jelo iz pećnice, kušajte i po želji popaprite.
- U međuvremenu skuhajte tjesteninu al dente ili po uputi na pakiranju. Procijedite ju.
- Jelo poslužite uz prokuhanu spiralnu tjesteninu.
Moram napomenuti da sam ja napravila male izmjene od originalnog recepta, pa sam bob prije dodavanja u lim za pečenje prokuhala otprilike 30-tak minuta i tek tada ga dodala piletini i rajčici… Prefino!
Autor/Photo by: Nada Duhović/ordinacija.vecernji.hr
Share this Post