Pileći ražnjići u umaku od jogurta sa salatom od rikule, oraha i sira

Pileći ražnjići u umaku od jogurta sa salatom od rikule, oraha i sira

Sastojci:

za umak od jogurta:

  • 300ml jogurta
  • sok od 1/2 limuna
  • 2 režnja češnjaka
  • 1 žlica nasjeckanih listova
  • svježeg timijana, origana i peršina
  • za ražnjiće:
  • 600g pilećih prsa bez kože
  • maslinovo ulje
  • sol i svježe mljeveni papar

za salatu:

  • 250g svježe rikule
  • 1 stabljika celera listaša
  • 1 srednji krastavac
  • 1 vezica mladog luka
  • 1 žlica listova svježeg peršina
  • 50g očišćenih oraha
  • 120g blagog plavog sira
  • preljev za salatu:
  • 2 žlice maslinova ulja
  • 1 žlica aceta balsamica
  • 1 žličica Dijon senfa
  • 1 žlica nasjeckanog začinskog bilja

 

Priprema:

  1. Prvo pripremite marinadu za pileće ražnjiće. U veću zdjelu stavite jogurt, protisnuti češnjak, sok od polovice limuna, sitno sjeckano začinsko bilje, sol i papar. Sve dobro promješajte. Pileća prsa dobro operite, posušite pa ih narežite na kocke od 3-4 cm. Stavite narezane komada pilećih prsa u zdjelu s marinadom od jogurta, pokrijte pa stavite u hladnjak da se marinira pola sata. Drvene štapiće za ražnjiće možete potopiti u hladnu vodu da se namaču kako ne bi gorili prilikom pečenja ražnjića.
  2. Dok se meso marinira pripremite salatu. Operite i posušite rukolu pa je stavite u dublju zdjelu. Oprane krastavce narežite na tanke ploške, a mladi luk i stabljiku celera na komade duljine cca 1 cm. Peršin narežite na sitno pa sve sastojke dodajte u zdjelu s rukolom i lagano promješajte. Zagrijte malu tavu bez masnoće pa lagano prepržite orahe i stavite sa strane da se ohlade. Pripremite preljev za salatu na način da u manjoj zdjeli pomješate sve sastojke i sve dobro promješate.
  3. Izvadite marinadu iz hladnjaka pa mariniranu piletinu nabodite na pripremljene štapiće. Ocjedite od viška marinade pa ih stavite peći na zagrijani roštilj ili grill tavu s malo masnoće.  Pecite ih desetak minuta uz stalno okretanje. Možete ih prilikom pečenja lagano premazivati stabljikom ružmarina umočenom u ostatak marinade. Pečene ražnjiće odložite na toplo dok ne dovršite salatu. Ulijte preljev u pripremljenu salatu pa je lagano promješajte i stavite na tanjur za posluživanje. Pospite prepečenim orasima i na sve lagano namrvite plavi sir. Povrh svega stavite pečene pileće ražnjiće koje možete lagano preliti ostatkom zagrijane marinade.

 

 

Autor/Photo by: dobartek.spar.hr

Share this Post