pharmacy to go

Pharmacy to GO!: Prijatelji kretanja 2. dio

Kretanje je važno za psihičko i fizičko stanje organizma – bilo da se radi o rekreativnom ili profesionalnom treningu, inovativni dodaci prehrani i njihove aktivne komponente podržavaju proces jačanja i održavanja naše muskulature zdravom i aktivnom. U prvom djelu teksta, pričali smo o kostima, kolagenu i važnosti vitamina C, a sada nastavljamo s inovativnim dodacima prehrani koji vam mogu itekako koristiti da se osjećate bolje.

FITOAROMATERAPIJA

Prema Europskom znanstvenom udruženju, ekstrakt Indijskog tamjanovaca (lat Boswellia serrata) preporuka je za liječenje bolnog osteoartritisa u dozi od 250-1200 mg dnevno podijeljeno u 3 doze.

Protuupalno djeluju derivati bosvelične kiseline iz tamjanovca – tako što inhibiraju medijatore upale i molekule koje omogućavaju nakupljanje upalnih stanica u tkivu. Tamjanovac često dolazi u kombinaciji s glukozamin sulfatom i kondroitinsulfatom.

Kombinacija kurkume i tamjanovca odlična je ukoliko je već došlo do upalnih procesa. Kurkumin će štititi hrskavicu od oksidativnog oštećenja i inhibirati će medijatore i enzime upale. Udruženo djelovanje ovih biljaka brzo će dati pozitivne rezultate.

Vražja kandža (lat. Harpagophytum procumbens) je biljka koja nam dolazi iz juga Afrike.
Zanimljivo ime je dobila zbog sitnih kuka koje prekrivaju plodove. Njezin ekstrakt dolazi u obliku za oralnu upotrebu i u obliku gelova. Njezino je djelovanje slično protuupalnim lijekovima.
Međutim, potreban je oprez pri korištenju oralnog oblika kod osoba koje u terapiji koriste varfarin. Osim njih, osobe skardiovaskularnim bolestima i dijabetičari bi trebali izbjegavati oralne oblike.

ŠTO AKO PRETJERAMO S TRENINGOM?
Postoje razne analgetski gelovi i kreme koje će vam pomoći u trenutnom otklanjanju boli u zglobovima i mišićima. Svojim efektom hlađenja i grijanja analgetski djeluju na žarišno područje boli.
Lokalni pripravci biljnog sastava najčešće sadrže komponente mentola i eteričnih ulja borovih iglica, kamfora, citrusa i bergamota.

Bilo da ste rekreativac koji voli vanjske sportove i anaeroban trening ili teretanu i kombinaciju treninga, pripremite svoj organizam za napore, osluškujte svoju biomehaniku prilikom izvođenja vježbi. Bol će se javiti tek kada napori postanu preveliki da ih zglob podnese, a dobrim suplementima tegobe se mogu uvelike prevenirati.

Autor: Mary Novosel

http://www.itgirl.hr/

Share this Post