superhrana

Ovu se namirnicu zaista može nazvati ‘superhranom’

Po svojoj je djelotvornosti i ljekovitim svojstvima poznat još iz davnih vremena. Sastavni je dio stare kineske i indijske medicine, a sve pozitivne učinke koje ima, na naše tijelo i um, teško je nabrojati.

Đumbir je biljka koja se po prvi put počela uzgajati u južnoj Aziji te ima dugu povijest ljekovite upotrebe u ayurvedskoj i tradicionalnoj kineskoj medicini. U tim drevnim medicinama, korijen đumbira je prepoznat kao topla i opora biljka od velike koristi za stimulaciju imunološkog sustava, jačanje probavne ”vatre” i čišćenje ustajale energije, što se manifestira kao sve od začepljenja nosa do glavobolja, umora, probavnih smetnji i menstrualnih bolova.

Đumbir potiče probavne tekućine i slinu, čime olakšava probavne smetnje, proljev i grčeve u želudcu.

NEVJEROJATNA LJEKOVITOST

Đumbir ima toliko ljekovitih svojstava da ih je teško sve nabrojati. Ovaj snažni mali gomolj koristi se protiv kašlja, prehlada i problema sa sinusima, u snižavanju temperature, te protiv jutarnjih mučnina i mučnina uzrokovanih kemoterapijom. Đumbir potiče probavne tekućine i slinu, čime olakšava probavne smetnje, proljev i grčeve u želucu. Također, đumbir ubija parazite i salmonelu, snižava krvni tlak i kolesterol, poboljšava cirkulaciju i sprječava upale, prenosi rootsofhealthnutrition.com.

Znajući sve to, slažete li se da bismo svi trebali malo više začiniti svoj život đumbirom? Evo nekoliko načina kako dodati đumbir vlastitoj prehrani:

  • Komadić oguljenog nasjeckanog đumbira prokuhajte kratko u vodi, dodajte po želji malo limuna i meda i imate čaj od đumbira. Možete napraviti i veću količinu te rashladiti kako biste dobili osvježavajući napitak za cijeli dan.
  • Sitno naribajte đumbir i dodajte u juhe, marinade, salate i umake za salatu.
  • Začinite piletinu ili rižu komadićem sitno naribanog đumbira ili đumbirom u prahu.

No, đumbir ne trebate koristiti samo u prehrani.

  • Napravite pastu miješanje đumbira u prahu s vodom te namažite na čelo za ublažavanje glavobolje.
  • Sitno nasjeckajte đumbir i stavite u kuhinjsku krpu ili gazu. Zavežite krpu ili gazu na kadu i pustite da mlaz tople vode teče kroz nju. Opustite se u toploj kupki od đumbira koja je odlična za ublažavanje boli, smanjenje temperature i poboljšanje cirkulacije.