zdravstveni turizam

Potencijali zdravstvenog turizma

Zdravstveni motivi od prvih početaka turističkih putovanja pa do danas, ostaju jedan od važnijih motiva putovanja.

Zdravstveni programi u turističkoj ponudi pojedine turističke destinacije čine nezaobilazan motiv putovanja te odabira turističke destinacije za potencijalno turističko putovanje.

Svjetska zdravstvena organizacija je još 1948. godine dala definiciju zdravlja pod kojom kaže kako „zdravlje nije samo odsutnost bolesti i iznemoglosti već isto tako opće fizičko, mentalno i socijalno blagostanje.“ U skladu sa ovom definicijom, razvio se i novi specifični oblik turizma, zdravstveni turizam. Zdravstveni turizam podrazumijeva stručno korištenje prirodnih ljekovitih činitelja, postupaka fizikalne medicine te programiranih fizičkih aktivnosti u svrhu održavanja i unapređenja fizičkoga, mentalnoga i duhovnog zdravlja. Namijenjen je zdravim ljudima koji žele održati i unaprijediti svoje zdravlje.

Oblici te pružatelji zdravstvenog turizma podijeljeni su na: Wellness ponudu, prirodna lječilišta te klinike odnosno bolnice. U skladu sa time zdravstveni turizam se javlja u zdravstveno – turističkim objektima te prirodnim lječilištima. Strategija razvoja turizma Republike Hrvatske do 2020., te Akcijski plan razvoja turizma Republike Hrvatske, zdravstveni turizam dijeli na četiri područja ii vrste zdravstveno turističkih usluga namijenjenih turistima: medicinski turizam, termalni turizam, holistički wellness te medicinski wellness.

Potencijali zdravstvenog turizma

Zdravstveni programi u turističkoj ponudi

Zdravstveni programi u turističkoj ponudi razlikuju se po mjestu boravka gostiju u nekoj turističkoj destinaciji. Što znači da postoje zdravstveni turistički programi na moru, u gorju te u ljekovitim kupalištima. Najbolji primjer zdravstvenog programa na moru jest talasoterapija.

Talasoterapija je primjena fizičkih i kemijskih čimbenika mora i primorja u liječenju i rehabilitaciji. Tretman morskom vodom se provodi kod liječenja određenih bolesti. Sama talasoterapija podrazumijeva primjenu morske vode i zraka te raznih tvari iz mora. Zdravstveni programi u gorju odnose se na visinska podneblja čiji su čimbenici važni za ovaj specifičan oblik turizma, a to su čisti zrak, toplinsko stanje te sunčana svjetlost.

Posljednji program zdravstvenog turizma jesu programi u ljekovitim kupalištima gdje se koriste vrela, ljekovite vode i kupelji za liječenje. Čimbenici liječenja u ljekovitim kupalištima su mineralne vode, ljekoviti mulj te glina i plinovi. Tako postoji liječenje balneoterapijom gdje se liječenje odvija primjenom mineralnih voda, te hidroterapijom koja je dio fizikalne medicine te označava obavljanje terapijskih postupaka, a koji kasnije djeluju na bolju funkciju tjelesnih organa pomoću vode.

Zdravstveni turizam svakako je jedan od nosećih turističkih proizvoda Republike Hrvatske s vodećom ulogom u produljenju sezone te turističkim aktivnostima.

Autor: Wellness vodič by Jelica Popić, dr. med.

Podijeli članak s prijateljima