Omiljeni i najzdraviji jesenski recepti

Omiljeni i najzdraviji jesenski recepti

Prve asocijacije na jesen su žuto lišće, poneki kišni dan, šetnje u šumi, čizmice i vestice te naravno, najukusniji plodovi prirode s kojima se kuhaju čarobna jela. Omiljena čarobna jesenska jela koja su i vrlo zdrava odlučili smo izdvojiti za vas i natjerati vas na kuhanje i pečenje pa konačno uživanje u sjajnim ukusima.

SMOOTHIE OD MANDARINA

Potrebni sastojci:

  • 4 mandarine
  • 4 dl vode ili rižinog napitka
  • 2 banane
  • Nekoliko listova rikole ili mladog špinata
  • 1 veliki list zelene salate ili kelja

Priprema:

Sve ubacite u blender, dobro izblendajte i uživajte u svježem shakeu od mandarine.

JESENSKA SALATA OD KESTENA

Potrebni sastojci:

  • 100 g kestena
  • 150 g prokulica
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • Himalajska sol

Priprema:

  1. Kestene ogulite i stavite kuhati.
  2. U drugoj zdjeli skuhajte prokulice.
  3. Na tavi zagrijte maslinovo ulje pa ubacite kuhane kestene i prokulice, začinite po želji i poslužite.

NJOKI OD BUTTERNUT TIKVE

Potrebni sastojci:

  • 1 manja butternut tikva
  • 1 šalica pire krumpira
  • 3 šalice brašna od pira
  • Himalajska sol

Priprema:

  1. Butternut tikvu koja je inače prilično tvrda narežite na par komada te ju skuhajte da omekša.
  2. Vilicom probajte je li omekšala, izvadite iz vode i uz pomoć nožića skinite koru.
  3. Meso tikve dobro izgnječiti i posliti te pomiješati s pireom.
  4. Kada se sve dobro ohladi, umiješajte 3 šalice brašna i rukama oblikujte u tvrdo rijesto.
  5. Iz tog tijesta trgajte komadiće (oblik njoka) i svaki komadić malo uvaljajte u brašno.
  6. Njoki su gotovi pa ih možete ili odmah pržiti na ulju ili staviti zamrzavati, jer ako dugo čekate tikva će upiti svo brašno, a njoki će postati gnjecavi i ljepljivi.

NAMAZ OD PATLIDŽANA I SUNCOKRETOVIH SJEMENKI

Potrebni sastojci:

  • 1 plavi patlidžan
  • 1 češanj češnjaka
  • 4 žlice sjemenki od suncokreta
  • Sok od pola limuna
  • Himalajska sol
  • Papar

Priprema: 

  1. Patlidžan narežite na par većih komada umotajte u foliju i pecite oko 30 minuta na 200 stupnjeva.
  2. Na tavi na srednje jakoj vatri popržite suncokretove sjemenke, a kad se ohlade izmiksajte ih u multipraktiku ili u mlinu.
  3. Pečeni patlidžan očistite od kore, stavite u blender i dodajte mu sjemenke.
  4. Pulsirajući dobro izmiksajte pa dodajte ostale sastojke i još malo izmiješajte.
  5. Namaz od patlidžana i suncokretovih sjemenki je gotov.

 

Autor/Photo by: Tara Lukičić

Share this Post