Prve asocijacije na jesen su žuto lišće, poneki kišni dan, šetnje u šumi, čizmice i vestice te naravno, najukusniji plodovi prirode s kojima se kuhaju čarobna jela. Omiljena čarobna jesenska jela koja su i vrlo zdrava odlučili smo izdvojiti za vas i natjerati vas na kuhanje i pečenje pa konačno uživanje u sjajnim ukusima.
SMOOTHIE OD MANDARINA
Potrebni sastojci:
- 4 mandarine
- 4 dl vode ili rižinog napitka
- 2 banane
- Nekoliko listova rikole ili mladog špinata
- 1 veliki list zelene salate ili kelja
Priprema:
Sve ubacite u blender, dobro izblendajte i uživajte u svježem shakeu od mandarine.
JESENSKA SALATA OD KESTENA
Potrebni sastojci:
- 100 g kestena
- 150 g prokulica
- 1 žlica maslinovog ulja
- Himalajska sol
Priprema:
- Kestene ogulite i stavite kuhati.
- U drugoj zdjeli skuhajte prokulice.
- Na tavi zagrijte maslinovo ulje pa ubacite kuhane kestene i prokulice, začinite po želji i poslužite.
NJOKI OD BUTTERNUT TIKVE
Potrebni sastojci:
- 1 manja butternut tikva
- 1 šalica pire krumpira
- 3 šalice brašna od pira
- Himalajska sol
Priprema:
- Butternut tikvu koja je inače prilično tvrda narežite na par komada te ju skuhajte da omekša.
- Vilicom probajte je li omekšala, izvadite iz vode i uz pomoć nožića skinite koru.
- Meso tikve dobro izgnječiti i posliti te pomiješati s pireom.
- Kada se sve dobro ohladi, umiješajte 3 šalice brašna i rukama oblikujte u tvrdo rijesto.
- Iz tog tijesta trgajte komadiće (oblik njoka) i svaki komadić malo uvaljajte u brašno.
- Njoki su gotovi pa ih možete ili odmah pržiti na ulju ili staviti zamrzavati, jer ako dugo čekate tikva će upiti svo brašno, a njoki će postati gnjecavi i ljepljivi.
NAMAZ OD PATLIDŽANA I SUNCOKRETOVIH SJEMENKI
Potrebni sastojci:
- 1 plavi patlidžan
- 1 češanj češnjaka
- 4 žlice sjemenki od suncokreta
- Sok od pola limuna
- Himalajska sol
- Papar
Priprema:
- Patlidžan narežite na par većih komada umotajte u foliju i pecite oko 30 minuta na 200 stupnjeva.
- Na tavi na srednje jakoj vatri popržite suncokretove sjemenke, a kad se ohlade izmiksajte ih u multipraktiku ili u mlinu.
- Pečeni patlidžan očistite od kore, stavite u blender i dodajte mu sjemenke.
- Pulsirajući dobro izmiksajte pa dodajte ostale sastojke i još malo izmiješajte.
- Namaz od patlidžana i suncokretovih sjemenki je gotov.
Autor/Photo by: Tara Lukičić
Share this Post