Još uvijek ne znate što ćete danas kuhati? Evo koje od namirnica svakako morate uključiti…
Luk
Jesti sirovi luk vrlo je zdravo, pogotovo u borbi protiv raka antioksidanata. Kuhanje luka na visokim temperaturama značajno smanjuje prednosti fitokemikalija koje štite od raka pluća I prostate. Pokušajte kombinirati sjeckani sirovi luk s rajčicama, avokadom i paprikom za poboljšanje krvnog tlaka. Završite s malo soka od limete.
Kukuruz
Na klipu ili bez, samo pripazite da jedete kuhani kukuruz. Istraživanjem u “Journal of Agricultural Food and Chemistry” doznali su da što se duže kukuruz kuha, poveća se razina antioksidansa poput luteina koji se upotrebljava protiv sljepoće kod starijih osoba.
Grašak
Grašak je jako sitan, ali vrlo koristan za zdravlje ljudi. Jedno istraživanje u “International Journal of Cancer” otkrilo je da dnevna konzumacija zelenog graška zajedno s drugim mahunarkama smanjuje rizik od raka želudca. Preporučamo vam da napravite smeđi rižoto s limunom I graškom.
Kelj
Ova vrsta povrća ima kovrčavo zeleno lišće, te je puna vitamina C, antioksidansa koji smanjuje rizik od srčanih bolesti snižavanjem razine LDL ili “lošeg” kolesterola.
Brokula
Brokula je puna antioksidanata koji su našli primjenu u borbi protiv raka. Jedno istraživanje je pokazalo da ljudi koji tjedno pojedu 5 ili više porcija povrća (brokula je jedno od njih) imaju upola manju vjerojatnost za razvoj raka mokraćnog mjehura od ljudi koji ih mnogo rjeđe jedu.
Crvena paprika
Jedna manja paprika ima samo 32 kalorije, ali ima mnogo vitamina C koji osigurava 150% preporučene dnevne vrijednosti I obranu od ateroskleroze, što može dovesti do bolesti srca.
Špinat
Špinat ima mnogo antikoksidansa karotenoida, koji promiču zdrave oči i sprječavaju makularnu degeneraciju koja je vodeći uzrok sljepoće kod starijih osoba. Kuhanjem špinata vase tijelo više apsorbira lutein. Pokušajte kombinirati špinat I omlet od kozjeg sira.
Klice djeteline
Djetelina je bogata antioksidansom beta karotenom, koji štiti od raka pluća te pomaže u održavanju zdrave kože, kose, noktiju, desni, kostiju i zubi. Također je dobar izvor vitamin E, koji mogu pomoći u prevenciji srčanih napada I raka mokraćnog mjehura. Pokušajte napraviti sendvič od piletine, avokada i klice djeteline.
Prokulice
Prokulice imaju antioksidanse koji pomažu kod čišćenja kancerogene slobodne radikale, te s 80% svog dnevnog vitamina C u samo pola šalice pomaže u borbi protiv bolesti srca. Jedite ih s malo slanine ili maslinovim uljem I senfom.
Repa
Pečena ili ukiseljena, ovo korjenasto povrće sadrži visoke razine antioksidansa koji sprječavaju rak, kao u lutein, koji štiti oči, piše Reader’s Digest ( www.rd.com). Nemojte izbacivati ove listove. Repe I zelje su najhranjiviji dio povrća I mogu se kuhati kao I svako drugo tamno lisnato povrće.
Wellness.hr
Share this Post